Potvrđene presude: Otmičarima biznismena iz Bileće dvije godine i 11 mjeseci zatvora

31.10.2017.     Vijesti

Vrhovni sud RS potvrdio je presude Đorđu Radmiloviću, Srđanu Dendi i bivšem policajcu MUP RS Draganu Šarencu i pravosnažno ih osudio na ukupno dve godine i 11 meseci zatvora zbog pokušaja otmice Petra Bajčetića, biznismena i vlasnika kafića NN u Bileći, koji je potom ubijen.

Organizovani kriminal

Radmilović je osuđen na godinu i 4 meseca zatvora, a Denda na godinu i mesec, jer su kao članovi zločinačke organizacije učestvovali u pokušaju otmice, dok je Šarenac zbog pomoći počiniocima nakon krivičnog dela osuđen na 6 meseci zatvora, piše Avaz.

 Prvostepene presude izrečene su nakon što su sva trojica sklopila sporazume o priznanju krivice, koje je sada potvrdio i Vrhovni sud RS.

– Na prvostepene presude žalbe su uložile porodica ubijenog Bajčetića i odbrana optuženih, ali su odbijene kao neosnovane – rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

U presudi se navodi da je zločinačku organizaciju predvodio Miljan Vujović iz Bileće, koji je u begu, a koji se tereti za otmicu i ubistvo Bajčetića.

Zločin se dogodio 19. septembra prošle godine. Optuženi su u dogovoru s Vujovićem isplanirali da otmu Bajčetića kada on naiđe putem Bileća – Trebinje.

Smrtonosna povreda

Ubrzo je Vujović saznao da Bajčetić neće otići na put i da će ostati u Bileći pa je izmenio plan.

Zajedno s nepoznatim muškarcem otišao je u Bileću i Bajčetića su sačekali ispred njegove zgrade u ulici Alekse Šantića. Kada je Bajčetić izašao iz automobila, Vujović i njegov saučesnik pokušali su ga nagurati u drugo vozilo.

Međutim, Bajčetić se opirao i u tom naguravanju jedan od optuženih ispalio je najmanje 2 hica iz pištolja, kalibra 9 milimetara, a jedan je pogodio Bajčetića u glavu i on je podlegao na putu do bolnice u Podgorici.

Vujović i saučesnik su s lica mesta pobegli su “golfom 5” koji su zapalili u blizini Bileće, a Šarenac im je pomogao u uklanjanju tragova i nakon zločina je sakrio Vujovićev “audi A6” u trebinjskom naselju Bregovi, gde ga je policija pronašla.

Bomba pod vozilom

Osim osuđene trojke, za učešće u pokušaju otmice Petra Bajčetića optužen je i Gavrilo Bjelica iz Bileće, koji je nedavno povređen u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil.

Bomba je žicom bila vezana za točak i kada se vozilo pokrenulo, došlo je do eksplozije u kojoj je Bjelica ostao bez leve noge.

Izvor: Blic.rs