Potpisani ugovori o stipendiranju 100 studenata

10.05.2022.     Vijesti

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je ugovore o stipendiranju sa 100 redovnih studenata prvog ciklusa studija sa stalnim mjestom boravka na teritoriji našeg grada, a koji su po prvi put upisani u godinu studija koju pohađaju.

Ćurić je rekao da studentske stipendija za 2022. godinu iznosi 250 KM mjesečno za prvih deset najbolje rangiranih kandidata, 200 KM za kandidate od 11. do 20. pozicije na rang listi, 150 KM za kandidate od 21. do 30. pozicije na rang listi i 100 KM za kandidate od 31. do 100. pozicije na rang listi.

„Pravo na stipendiju imali su i brucoši i to oni koji su na kraju srednjoškolskog obrazovanja proglašeni za đake generacije“, rekao je Ćurić.

On je istakao da je iz gradskog budžeta izdvojeno 130.000 KM.

„Nisu mogli da podnesu zahtjev studenti čija primanja roditelja iznose više od 1.700 KM“, objasnio je Ćurić.

Ćurić je dodao da je od ove godine uvedena praksa da će najbolji studenti koji imaju dobar prosjek, bez obzira na primanja u domaćinstvu, imati mogućnost da apliciraju za novi vid finansijske podrška koja će biti značajno veća.

„Od ove godine ćemo uvesti stipednije za studente koji već od prve godine upišu fakultet u Trebinju jer hoćemo da imamo što više studenata u gradu“, rekao je Ćurić.

Olivera Ćurić majka studenta koji je četvrta godina molekularne biologije, rekla je da  je ova stipendija i materijalna i moralna podrška.

„Značajno je i njoj kao studentu, ali i nama kao roditeljima. Danas je veoma izazovno školovati studenta, ali treba ih podržati da studiraju ono što vole i žele“, rekla je Olivera.

Stipendiju je dobila i Dajana Tasovac.

„Zahvalila bih se Gradu što mi je omogućio stipendiju, koja će mi mnogo značiti za školovanje“, rekla je Dajana, koja studira Ekonomski fakultet u Banjaluci.

Od prve godine stipendiju dobija i Zorana Čičković, koja studira Pravni fakultet u Novom Sadu.

„Stipendija predstavlja jedan vid podrške i uvijek dobro dođe jednom studentu, posebno onome koji ne studira u Trebinju“, rekla je Zorana.

error: Zabranjeno je kopiranje!