Potpisan sporazum o saradnji sindikata EPS i ERS

04.02.2022.     Energetika

Predsjednici sindikata radnika elektroprivreda Republike Srpske i Srbije Zoran Mićanović i Radosav Krsmanović potpisali su danas sporazum o saradnji koji će doprinijeti boljoj razmjeni znanja i iskustava radnika i zbog odbrane nezavisnosti dvije kompanije od međunarodnih lobista.


Mićanović je rekao da je potpisivanje sporazuma istorijski korak u odbrani nezavisnosti energetskih sistema Srbije i Republike Srpske.

Izvršni direktor za organizaciono-pravne poslove „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/ Borislav Grubač rekao je novinarima da su ove dvije kompanije stub razvoja napretka i stabilnosti Srpske i Srbije, te da su u protekle nekolike godine ostvareni istorijski napreci u razvoju investicionih projekata.

Uprava Matičnog preduzeća ostvaruje redovnu komunikaciju sa Sindikatom radnika ERS-a, radi što boljeg položaja radnika zaposlenih u Mješovitom holdingu“, rekao je Grubač.

Krsmanović je rekao da je suština ovog sporazuma da dvije kompanije zadrže rad u termo i hidro sektoru, jer postoje teški pritisci od raznih lobista Evrope i svijeta da se smanji proizvodnja električne energije na ugalj.

Potpredsjednik Sindikata radnika „Elektroprivrede Srbije“ Bogdan Vukotić rekao je da je ovaj sporazum potpisan da zaposleni u dvije elektroprivrede pokažu snagu i jedinstvo u suprotstavljanju lobijima koji pokušavaju da „Elektroprivredu Srbije“ stave na jako niske grane i od Srbije naprave zavisnika i uvoznika struje.

„/Žele da naprave/ da Srbija sutra nema dovoljnu količinu struje, da se pogase termokapaciteti da se zatvore rudnici. Niko od nas nema ništa protiv zelene energije, svi smo za to da država bude što je moguće više ekološka, ali ne po cijenu socijalnog mira i gubitaka radnih mesta“, rekao je Vukotić.

Predsjednik Konfederacije Sindikata Srpske Željko Tepavčević apelovao je da se pomogne Sindikatu ERS-a da se sačuvaju termoelektrane Gacko i Ugljevik, poručivši da bez te dvije elektrane nema „Elektroprivrede Srpske“ ni Srpske.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!