Poslanici iz Hercegovine zaduženi za „rijaliti“ u skupštiskim klupama?

21.12.2018.     Kolumne

„Da si ćutao ostao bi mudar“,  mogla bi se ta poslovica primijeniti na  većinu poslanika  iz Hercegovine u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske.

Puno su pričali. Za razliku od prethodnih godina.  Ali slabo se ko pridržavao dnevnog reda i zadatih tema.  I  skoro ništa korisno i pametno nismo čuli. Osim međusobnih svađa, uvreda i ponižavanja.

Zašto se tako ponašaju kolege iz  iste izborne jedinice jedan prema drugom? I da li shvataju da su baš oni pajaci za „uveseljavanje“  širokih narodnih masa i da je Skupština upravo zahvaljujući njima svojevrsni  rijaliti.

Tačno je da se tako najlakše dolazi do jeftinih političkih poena, ali i stavlja na kocku autoritet i dignitet čitave regije.

Ipak, slika o regiji koju šalju u eter nije nimalo dobra.

Nismo mi u Hercegovini nimalo primitivniji i nekulturniji  od naših zemljaka u Krajini, na Romaniji…

Zašto nas onda prikazuju takvima?

Na ekspoze premijera Viškovića puno se toga moglo reći. Na fin način.  I da Hercegovini  treba bolja putna infrastruktura,  i da se ubuduće  više pažnje posveti ekonomskom razvoju regije, i da se oživi poljoprivreda, da se predlože modeli i načini na koje to učiniti. Da se skrene pažnja na probleme koji muče ovdašnji narod. Da se upita, zamoli, da se lobira.

Ali od toga očigledno ništa. Važnije se dobro izvikati na kolegu iz klupe „preko puta“, iznositi lične stavove i sudove, i zabavljati gledaoce kraj malih ekrana.

Šta  će od toga dobiti  Hercegovci vidjećemo.

Poslanik vladajuće koalicije Ilija Tamindžija koji je treći put izabran za narodnog poslanika tvrdi da u ranijim sazivima ovakve atmosfere nije bilo.

„Tačno je da smo ulazili u duele i sukobljavali mišljenja, ali naši stavovi odnosili su se na zadate teme. U fokusu su bili projekti.  Sada su to prepucavanja na ličnoj osnovi što nikako nije u parlamentarnom duhu,  i u interesu građana koji su nas birali, ali ako ste prozvani onda morate i da se branite.  I to ode do unedogled. U tom smislu će nešto morati da se promijeni“, kaže Tamindžija.

On ističe da je Hercegovina proteklih osam godina  dobila zahvaljujući i lobiranju narodnih poslanika značajne projekte i podršku Vlade i da je jedino put dobrih ideja, predlaganja projekta i zajednički rad recept za uspjeh.

Ipak, uprkos rekordno dobrom rezultatu SNSD – a u ovoj regiji u novoj Vladi ne sjedi nijedan ministar Hercegovac.  Za njih nije bilo mjesta ni među 21 novoimenovanim ambasadorom.

Dobili su poziciju generalnog direktora jednog od najznačajnijih javnih preduzeća u Srpskoj,  Elektroprivrede, ali će zato vjerovatno propustiti i podjelu funkcija u Sarajevu gdje za sada nije planirana nijedna hercegovačka glava.

Hercegovina press

error: Zabranjeno je kopiranje!