Pomama za jugoslovenskim stanom u Njujorku

15.10.2017.     Nekretnine

Prava pomama nastala je za stanom ambasadora bivše Jugoslavije u Njujorku, nakon što je elitna agencija za nekretnine „Douglas Elliman“ objavila početak prodaje ovog luksuznog apartmana na adresi 730 Park Avenue.

Prvi put nakon 40 godina, stan koji je služio kao rezidencija ambasadora bivše Jugoslavije u Njujorku pojavio se na listingu neke od agencija za nekretnine.  Agencija „Douglas Elliman“ objavila je početak prodaje apartmana, i to uz nevjerovatnu cijenu od 18 miliona dolara.

Bivša Jugoslavija kupila je 1975. godine ovaj apartman za 100.000 dolara“, izjavio je agent za nekretnine Tristan Harper iz agencije „Douglas Elliman“, dodajući da je stan prazan već 27 godina.  Ovaj dvospratni apartman ima 13 soba i nalazi se u elitnom dijelu Njujorka pod nazivom Upper East Side. Površine je 4.500 kvadratnih metara i ima tri terase, dnevni boravak, trpezariju, biblioteku, kuhinju, četiri glavne spavaće sobe i dvije za osoblje.  Početak obilazaka za zainteresovane kupce najavljen je za početak sljedeće sedmice.

 

„Već imamo veliki broj zainteresovanih koji dolaze u agenciju i raspituju se za ovu nekretninu“, zaključio je Harper. Sekretar Ministarstva inostranih poslova BiH Adi Hadžikapetanović pojasnio je za „Avaz“ da je raspodjela imovine naslijeđene od bivše Jugoslavije regulisana aneksom B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

„Prema tom sporazumu, Bosna i Hercegovine dobija 15 odsto ukupne naslijeđene imovine i novčanih sredstava od prodaje imovine u svijetu“, istakao je Hadžikapetanović.

Dakle, BIh  će  dobiti oko 2,7 miliona dolara ako luksuzni apartman u Njujorku bude prodat za 18 miliona dolara.

Podjela unutar BiH

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH pojasnili su da, nakon što sredstva stignu u BiH, ona se također, u skladu sa Sporazumom, dijele unutar države prema utvrđenim procentima. Federaciji BiH pripada 58, Republici Srpskoj 29, institucijama BiH deset i Distriktu Brčko tri posto.

Izvor: Dnevni avaz

error: Zabranjeno je kopiranje!