Pojednostavljenjem procedura i smanjenjem troškova do bolje poslovne klime

23.05.2018.     Privreda

Potrebe poslovne zajednice su pojednostavljenje procedura i smanjenje troškova, a Grad Trebinje spreman je da izađe u susret investitorima i u narednim mjesecima sistemski će donijeti rješenja kako da se stvori još bolja poslovna klima na jugu Srpske, složili su se danas učesnici sastanka lokalnog ekonomskog  vijeća.

„U toku je realizacija projekta dobijanja potrebnih dozvola na jednom mjestu, da oni koji ulažu ne bi išli od ustanove do ustanove, nego da predaju zahtjev u gradsku administraciju. Grad Trebinje će ubrzati sve procedure potrebne investitiorima, da ne lutaju, nego da gradska administracija ima službenika koji će ispratiti sav proces od zahtjeva do dobijanja dozvole za investiranje”, rekao je zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić.

Naglasio je da je investitorima bitno sve od procedure dobijanja građevinskih dozvola, lokacijskih uslova do prijema objekta.

Prema riječima Lade Buševac, šefice kancelarije Međunarodne finansijske korporacije za BiH cilj je da se stvori pravni okvir i regulatorni prostor koji će garantovati transparentnost, efikasnost i predvidljivost, odnosno ono što traži poslovna zajednica.

„Ono što želimo da uradimo je kraće vrijeme i manji trošak za poslovnu zajednicu za dobijanje određenih saglasnosti, licenci, dozvola, a kao rezultat pojednostavljenja regulatornih procedura stižu nove investicije“, rekla je Buševac.
Grad Trebinje postao je dio projekta LIFE  čiji je cilj da lokalna zajednica izađe maksimalno u susret privrednicima koji ulažu i žele da ulažu u tu zajednicu.
Današnji sastanak održan je u Hotelu SL Industry, a učesnici su prethodno obišli Grad sunca I Industriju alata Trebinje, kao primjere pozitivne prakse.

Hercegovina press