Pogledajte video: Šestogodišnji bubnjar iz Trebinja – kako razvijati telenat bez podrške institucija?

20.03.2017.     Video servis

Simpatična glavica viri nad glomaznim bubnjevima u “Undergraundu”.  Palice u sigurnim prstićima čine čuda. Svira Metalika.  A on udara po taktovima. Nijedan nije omanuo kažu poznavaoci. Mi ćutimo zatečeni.

Zatečeni su bili i roditelji Teodora Dučića kad je još kao dvogodišnje dijeti po kući tražio kanntice i šerpice i proizvodio dobar ritam.

Da ima talenat nije sporno. Da li je vanserijski i predodređen za uspjeh niko ne zna. U Trebinju ne postoji profesor bubnjeva niti ma kakva vrsta “lovca na talente”, odnosno agencije koja bi pomogla roditeljima da usmjere svoje djete. O finansijskoj podršci nema smisla ni govoriti.

Teodor  ide na časove kod samoukog bubnjara.  Kaže da je izvanredan. Roditelji su već pozamašno izdvojili, da mu kupe ovaj skupi instrument. I on je samo jedan od mnoge nadarene djece čiji su se tata i mama našli u “problemu” što imaju talentovano dijete.  Jer šta s njim?

Ukoliko nemate novac da sami ulažete u svoje dijete u mlađem uzrastu od države pomoć ne možete očekivati. Stipendije za talentovanu djecu ne postoje.

U Muzičkoj školi kažu čak i najtalentovanija djeca koja idu po takmičenjima i stiču nova znanja van Trebinja  sufinansiraju troškove jer Ministarstvo ne dotira sredstva za te vrste aktivnosti.

“Umjetnost je uvijek bila skupa. Ni Pedagoški zavod ni Ministarstvo u ove svrhe ne izdvajaju ni jednu marku”, kaže Duška Babić, direktor Osnovne muzičke škole u Trebinju.

Za talentovane muzičare najviše sluha imaju nastavnici koji rade sa njima i radnim i neradnim danima. U Muzičkoj školi postoji sedam smjerova klavir, harmoniku, gitara,  violinu, violu, flautu, violončelo.

“Da bismo angažovbali profesora za nove smjerove  moraamo formirati klasu koja mora imati najmanje 12 polaznika. Rado bismo  uveli i solo pjevanje i klasu za duvacke instrumente, ali Ministarstvo nema sredstva. Za  kontrabas  nema nastavnog kadra”, dodaje Babićeva .

Zbog toga su talentovana djeca prinuđena da idu u veće centre. Naravno ukoliko su roditelji u mogućnosti da ih pošalju. Ukoliko ne, ostaju prosječna, i utope se u sredinu.
U Trebinju je kaže Babić mnogo talentovane djece. Prošle godine išli na deset međunarodnih i jedno republičko takmičenje, ostvarili pet specijalnih, 30 prvih, 16 drugih i 18 trećih nagrada.
I u ostalim školama u Republici Srpskoj  kažu da nemaju finasijsku podršku ni Ministarstva ni Pedagoškog zavoda. Škola mora sama da se snalazi i za instrumente.  Zahvaljujući donacijama  ERS –  a, HET-a i Grada, kupili su koncertni klavir  i koncertnu harmoniku koju dosada nisu imali.
Hercegovina press