Krivične prijave protiv direktora domova zdravlja u Trebinju,Berkovićima, Bileći, Gacku i Ljubinju

30.03.2018.     Vijesti

Protiv direktora  domova zdravlja u Trebinju, Bileći, Gacku, Berkovićima i Ljubinju danas su podnesene krivične prijave zbog neplaćanja poreza i doprinosa potvrdio je za Hercegovina press predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Miodrag Femić.

„Prijave su podnesene na osnovu izvještaja Fonda zdravstva , Fonda PIO i Poreske uprave, a odnose se na NN lica, i sada je na Tužilaštvu da pokrene procese protiv onih direktora koji nisu duže od tri meseca uplaćivali  obaveze prema radnicama“, rekao je Femić.

Krivične prijave podnesene su protiv direktora ukupno 36  zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj  koji  za poreze i dopinose duguju 121.286.475 KM.

U sindikatu nisu ulazili u to ko je napravio najviša dugovanja i personalno ih , kažu ne zanima protiv kojih će direktora biti podnesene prijave. Poručuju da  su svi zaposleni u domovima zdravlja zaradili bruto plate koje moraju biti u potpunosti isplaćene. To je  zakonska obaveza poslodavaca koja nije izvršena i za to neko mora da odgovara, jasni su u Strukovnom sindikatu.

Kada je u pitanju trebinjski Dom zdravlja, pod lupom Tužilaštva neće biti direktori  Vaso Mijanovi jer je nedavno imenovan, i Branka Drašković koja je za svog mandata redovno uplaćivala sve doprinose i poreze, kao i plate radnicima. Prije imenovanja Branke Drašković na poziciji direktora bila je Ljiljana Radojičić.

Na mjesto direktora Doma zdravlja Bileća prije pola godine imenovan je Slavko Boljanović koji je za to vrijeme redovno uplaćivao doprinose radnicima,  a njegov prethodnik bio je Neđo Simović.

Direktor Doma zdravlja Gacko godinama unazad je Vera Govedarica.

Od aprila 2017.  godine direktor ljubinjskog Doma zdravlja je Suzana Milutinović,  a prije nje na toj poziciji bio je Željko Bogdanović.

Poslednje dvije godine direktor Doma zdravlja Berkovići je Snežana Duka, a prije nje tu funkciju obavljao je Milivoje Bjelica.

Hercegovina press