Podbacio rod hercegovačkim proizvodjačima jagoda

22.05.2018.     Privreda

Hercegovačkim proizvođačima jagoda proljeće nije išlo naruku. Rod je na nekim parcelama podbacio, a česte temperaturne oscilacije uticale su i na kvalitet roda. Izvjesno je da će i sezona branja biti kraća.

Radivoje Orbović iz Klobuka kod Trebinja, očekuje da će sa oko 4.000 sadnica ubrati dvije i po do tri tone jagoda.
S obzirom da je parcela na nadmorskoj visini od oko 550 metara, jagoda je prispjela za branje tek prije deset dana.
Branje i plasman za kupce u Trebinju su u jednom danu.
„Ako je čovjek nezaposlen, može od ovoga solidno da živi, i na ovakvoj parceli može da dobije dobar prihod“, kaže Radivoje Orbović iz Klobuka kod Trebinja.
Cijena po kilogramu kreće se od četiri do pet KM. Zbog većih ulaganja u proizvodnju, i obaveza u toku sezone branja, velikih parcela nema.
Zbog ograničenih količina, otkup jagoda nije potreban, tvrde proizvođači. Nedostajuće količine, koje se dovoze uglavnom sa čapljinske veletržnice, smanjuju cijenu jagode ovdašnjih proizvođača.
„Sada je u Čapljini cijena jagode padala i do 1,5 KM, i u rangu je mladog krompira. Cijena proizvodnje jednog kilograma jagoda kreće se od 1,5 do 1,7 KM“, pojašnjava Jeremije Lojpur iz trebinjskog sela Župa.
Što zbog varljive cijene i troškova proizvodnje, što zbog klimatskih neujednačenosti, o proširenju površina pod jagodama, malo ko razmišlja.
Usljed čestih kiša u vrijeme zrenja, na pojedinim parcelama rod je podbacio i do pedeset odsto. Zbog skraćene sezone, berba jagoda na nižim nadmorskim visinama, mogla bi biti završena do kraja maja.

Rtrs