Počinje gradnja magistrale Stolac- Neum

24.01.2018.     Vijesti

U prostorijama Cesta FBiH danas (24. januara 2018. godine) su potpisani ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum – Stolac, dionica Stari Neum – Broćanac.

Predmetna dionica podijeljena je na dva lota za koje su danas potpisani ugovori.

Ugovor za lot 1 obuhvata asfaltiranje dionice Stari Neum – Babin Do (5,3 km), izgradnja ceste Babin Do – Oštrovac (1,7 km), izgradnja tunela Oštrovac (90 m) i podvožnjak Oskorušnica (10m). Izvođač radova je Integral inženjering iz Laktaša. Vrijednost radova je oko 6 mil KM.

Ugovor za lot 2 podrazumijeva izgradnju ceste na dionici Oštrovac – Broćanac (5 km). Na predmetnoj dionici izvode se radovi na izgradnji trase ceste i tri podvožnjaka dimenzija 3,5×5 m. Izvođači radova su HP investing iz Mostara i Putovi iz Gruda. Vrijednost radova je oko 5,92 mil M.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali Federalni ministar prometa i komunikacija, te predstavnici investitora i izvođača radova. Ugovori će se finansirati kreditom Svjetske banke (WB) i Evropske investicijske banke (EIB) te ovime i zvanično počinje Program modernizacije cesta u FBiH.

Planirani početak radova je je u februaru, dok ukupna vrijednost radova na ovoj dionici iznosi 11,9 mil KM.

Izvor: ekapija.bih