Počela izgradnja ceste Neum- Stolac

07.04.2018.     Vijesti

Ovih dana krenula je izgradnja ceste Neum – Stolac. Federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić je, zajedno s direktorom JP Ceste Federacije Ljubom Pravdićem i predstavnicima izvođača, obišao gradilište, te izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova.


Tokom obilaska gradilišta ministar Lasić je istakao da je početak radova od izuzetnog značaja za Neum i da će izgradnja nove magistralne ceste Neum – Stolac uvelike olakšati komunikaciju Neuma sa ostatkom Bosne i Hercegovine.

– Ovo je projekt od strateškog značaja za Federaciju BiH, Hercegovačko-neretvanski kanton, a pogotovo za sve stanovnike Neuma i okolnih mjesta jer će se završetkom ovih dvanaest kilometara značajno relaksirati pritisak na postojeće saobraćajnice, pogotovo u ljetnim mjesecima – kazao je Lasić.

Nakon što su u februaru 2018. godine potpisani ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum–Stolac, dionica Stari Neum–Kiševo–Broćanac, te odabran nadzor za navedene dionice i s nadzorom potpisan ugovor krajem marta 2018. godine, krenuli su radovi i izgradnja na ovoj dionici.

– Ovi ugovori predstavljaju zvanični početak Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH koji se finansira iz međunarodnih kredita. Izgradnja ceste Neum – Stolac je veoma kompleksan i financijski zahtjevan projekt na kojem su se, kroz duži niz godina, provodile razne aktivnosti kako bi se projekt pripremio za kandidiranje i odobravanje kod međunarodnih finansijskih institucija – kažu iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Dodaju da je u proteklom periodu pripremljena kompletna projektna investicijsko-tehnička dokumentacija na nivou glavnog projekta, pripremljen elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum–Kiševo–Broćanac dužine od 11,5 kilometara.

– Programom utroška sredstava „Granta Vlade FBiH za projekat izgradnje ceste Neum–Stolac“ izvedeni su radovi na nivou BNS-a na dionici Stari Neum–Kiševo–Babin Do dužine od 5,30 kilometara. Ove aktivnosti su finasirane iz vlastitih sredstava JP Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH – kažu u ministarstvu.

Dionica Stari Neum–Kiševo–Broćanac će biti finansirana iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke i Svjetske banke, a ukupna vrijednost radova je otprilike 12 mil KM.

Dionica je podijeljena je na dva lota. Lot 1 koji obuhvata asfaltiranje dionice Stari Neum–Babin Do dužine 5,3 kilometra, izgradnju ceste Babin Do–Oštrovac dužine 1,7 km, izgradnju tunela Oštrovac dužine 90 metara i potputnjaka Oskorušnica dužine deset. Izvođač radova je Integral inžinjering iz Laktaša. Vrijednost radova je oko 6 mil KM.

Lot 2 se sastoji od izgradnja ceste na dionici Oštrovac–Broćanac u dužini od pet kilometara. Na predmetnoj dionici izvode se radovi na izgradnji trase ceste i tri potputnjaka dimenzija 3,5×5 m. Izvođač radova je JV HP Investing iz Mostara i Putovi iz Gruda. Vrijednost radova je oko 5,92 mil KM.

ekapija