Po trebinjskoj inspekciji u našem gradu nema rada na crno !?

26.02.2017.     Privreda

Na papiru je sve  kako treba.  I više od toga. U praksi slabo šta  funkcioniše.  Bar kad je u pitanju rad na crno, i suzbijanje sive ekonomije.

Foto: Ilustracija

Deklarativno, po tom pitanju se kontinuirano radi. Cifre u magli.

Ove nedelje u Poreskoj upravi   Republike Srpske na zajedničkom sastanku inspekcijskih organa i Uprave dogovoreno je da se zajednički teži što češćim kontrolama na terenu i to pogotovo u oblastima kontrola subjekata koji obavljaju neregistrovanu djelatnost, ali i otkrivanja neprijavljenih radnika kako bi borba protiv sive ekonomije bila što efikasnija.

Suzbijanje rada na crno bilo je jedno od predizbornih obećanja i gradonačelnika Luke Petrovića u kampanji. Šta će uraditi povodom toga, nećemo prejudicirati.

Šta je do sad urađeno?

Na pitanje postavljeno Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Trebinja „ Koliko je u prošloj godini otkriveno subjekata koji su obavljali djelatnost za koju nisu bili registrovani, a koliko je  neprijavljenih radnika“?  ažurno, isti dan stiže odgovor.  Nažalost, iz njega ništa nismo saznali.

„Inspektori Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije su u prošloj godini izvršili oko 1335 pregleda, u okvirima nadležnosti propisanih Zakonom o inspekcijama u Republici Srpskoj. Između ostalog inspektori su iz svojih nadležnosti propisanih zakonom, djelovali na subjekte kontrola u primjeni propisa o registraciji djelatnosti, odobrenja za rad, rješenja i slično, kao sastavni dio inspekcijskih provjera, a u cilju sprečavanja nastupanja štetnih posljedica zbog nezakonitosti, nepravilnosti i nedostataka u sprovođenju zakona i drugih propisa.

U navedenom periodu vršene su i kontrole prijave radnika u Jedinstveni sistem obaveznika dopirnosa PU“, kažu u Odjeljenju za inspekcijske i poslove komunalne policije  Grada Trebinja.

I tako je, makar široj javnosti ostalo nepoznato da li je u kontrolama rada na crno „uhvaćeno“ 3 ili 30 radnika. Ili ih je bilo 300.

O tome koliko ih realno ima u Trebinju niko ne govori. Ponekad  se ti radnici požale na ulici ili pijaci  da  rade po sedam dana nedeljno za platu  od 300 ili 400 KM. Često i manje.  U Inspekcije neće da  idu da ne bi izgubili i to što sad imaju.  Na papiru to je ništa. U Stvarnosti – 400 KM  koje nerijetko hrane čitavu  porodicu.

Heregovina press