Planirano povećanje plata svim zaposlenim u Srpskoj

08.11.2021.     Privreda

Vlada RS planira da naredne godine u povećanje plata svih zaposlenih u Srpskoj uloži dodatnih od 90 do 100 miliona konvertibilnih maraka, saznaje Srpskainfo.

Foto: Ilustracija

Cilj je da svaki zaposleni ima veću platu za 30 do 40 KM mjesečno, a krajni cilj svih socijalnih partnera je da za tri godine prosječna plata u Srpskoj bude oko 1.300 KM. Odnosno, da svake godine raste u prosjeku za stotinak maraka.

Podsjećamo da je i ministarka finansija RS Zora Vidović u četvrtak najavila da će u idućoj godini doći do povećanja plata i penzija u Srpskoj, te da bruto domaći proizvod na kraju ove godine imati rast iznad očekivanog.

Vlada RS je već dva puta povećavala neoporezivi dio dohotka u cilju povećanja plata zaposlenima.

Prvi put je to bilo 2019. godine kada su plate povećane za 30 KM, a drugi put ove godine kada su plate povećanje za 20 maraka.

Kako saznaje Srpskainfo, ovaj put neće biti povećan neoporezivi dio dohotka već se traži model drugačijeg obračuna plata u Srpskoj na osnovu čega bi plate bile povećane.

Predviđeno je da detalji uskoro budu objelodanjeni javnosti.

Prosječna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 1.026 konvertibilnih maraka. Međutim, prosječne plate u realnom sektoru su znatno ispod prosjeka i iznose oko 800 maraka.

Povećanje plata u ovom trenutku je, kako su svjesni i sami poslodavci, sada jedini mogući pokušaj da zadrže radnu snagu. Neki od njih su, zbog nedostatka radnika, primorani da imaju samo jednu smjenu i to u uslužnoj djelatnosti.

Osim toga, sve više poslodavaca se odlučuje da uvozi radnu snagu, a u čemu prednjače u građevinarstvu.

Srpskainfo

error: Zabranjeno je kopiranje!