Petrović u Neumu: ERS kreće u izgradnju objekata iz obnovljivih izvora, očekuje se podrška EU institucija

16.04.2019.     Energetika

“Elektroprivreda Republike Srpske ima ogroman potencijal u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i naše opredjeljenje je da u narednih deset godina izgradimo objekte instalisane snage hiljadu megavata, prvenstveno koristeći energiju vjetra i sunca, ali i da bolje iskoristimo hidropotencijale, a to su i zahtjevi Evropske energetske zajednice”, rekao je na otvaranju Petog energetskog samita u Neumu generalni direktor ERS, Luka Petrović.

Petrović je istakao da za sve objekte čija je realizacija u toku, kao i one koji su još u fazi projektnih rješenja ERS ima punu podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva ali i da očekuje podršku EU fondova i kreditnih institucija.

“Elektroprivreda je Akcionim planom poslovanja predvidjela izgradnju solarne elektrane od 100 megavata u Trebinju, izgradnju Vjetroparka Hrgud instalisane snage 50 megavata, ali i hidroelektrane Dabar, Dubrovnik 2, Buk Bijela, Cijevna tri, kao i elektrane na slivu rijeke Drine”, rekao je Petrović.

On je napomenuo da vrijednost ovih investicija iznosi oko milijardu i 250 miliona evra, a učešće ERS–a biće oko 15 procenata.

„U toku su aktivnosti planiranja sredstava koja će zagarantovati učešće u izgradnji pomenutih projekata jer su to zahtjevi finansijskih institucija“, pojasnio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Izgradnja novih objekata značiće i siguran izvoz električne energije iz Elektroprivrede Republike Srpske, odnosno sigurne prihode, nova radna mjesta, ostanak ljudi na ovim prostorima, pomoć lokalnim zajednicama gdje se objekti nalaze, angažovanje izvođača i podizvođača.

Tema ovogodišnjeg samita je Energetska tranzicija – politika dugoročnih strukturalnih promjena u energetskim sistemima. Samit se održava petu godinu za redom u organizaciji USAID–a i GIZ–a.“

ers.ba

error: Zabranjeno je kopiranje!