PETROVIĆ: Teku pripremni radovi na izgradnji HE Buk Bijela

08.09.2022.     Energetika

Hidroelektrana /HE/ „Buk bijela“ instalisane snage 93,5 megavata proizvodiće 355 gigavatčasova električne energije godišnje, što iznosi više od 150 miliona evra po sadašnjim tržišnim cijenama, a njena investiciona vrijednost je 240 miliona evra, izjavio je generalni direktor preduzeća „Elektroprivreda Republike Srpske“ Luka Petrović.


On je objasnio da se HE „Buk bijela“ nalazi u hidroenergetskom sistemu „Gornja Drina“, a nalazi se u vlasništvu „Elektroprivrede Srbije“ od 51 odsto i Srpske 49 odsto.

Godinu dana nakon polaganja kamena temeljca, u završnoj fazi su objekti sa 400 ležajeva, restoran za 600 ljudi jer će tu na gradilištu boraviti više stotina radnika četiri godine svakodnevno. Gradi se upravna zgrada, a napravljen je niz objekata za projektante i nadzor“, rekao je Petrović za „Herceg televiziju“.

On je naveo da su u posljednje 32 godine prve investicije na ovom prostoru upravo HE „Dabar“ i HE „Buk bijela“.

Petrović je istakao da će HE „Dabar“, kad bude izgrađena, godišnje proizvoditi 275 gigavatčasova električne energije, te da HE „Bistrica“ ima snagu od 39,5 megavata.

Tri su hidroelektrane ovog sistema i one proizvode oko 80 gigavatčasova električne energije, četvrtinu od HE `Buk bijela`. To su ogromne količine energije koju mi možemo da ponudimo privrednicima iz Evrope da dođu i da ćemo ih stabilno snabdijevati u narednih nekoliko godina. Taj program koji sada promovišemo je jedinstven na Balkanu„, rekao je Petrović.

On je ocijenio da cijene električne energije neće padati u narednom periodu na nivo od 60 evra, kako su bile ranije.

„`Elektroprivreda Republike Srpske` biće stabilna u svim narednim godinama, a sa izgradnjom ovih objekata to će biti podsticaj za nove pogone u Srpskoj i radna mjesta“, rekao je Petrović.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!