PETROVIĆ: Svi objekti u Srpskoj rade u punom kapacitetu

22.06.2024.     Vijesti
U Republici Srpskoj svi objekti, kada je riječ o elektroenergetskom sistemu rade u punom kapacitetu, što ne mogu da potvrdim i za Federaciju, rekao je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Nakon jučerašnjeg kolapsa regionalnog elektroenergetskog sistema, Petrović navodi da svi krajevi Republike Srpske ovog jutra imaju električnu energiju.

Na pitanje šta je uzrok jučerašnjeg zastoja u elektroenergetskoj mreži, Petrović dodaje da uzrok još uvijek nije poznat.

– Upoznati ste da Elektropenos BiH ne posluje samostalno u Evropi, već u sistemu. Došlo je prvo do ispada veze između Grčke i Albanije, nakon čega se isti problem pojavio i u Crnoj Gori – dodaje Petrović.

Kaže da, kada je riječ o kontroli elektroenergetskog sistema, istu vrši Nezavisni operator sistema u BiH, ali da čak ni oni nisu bili od pomoći. Napominje da će analiza Evropske komisije utvrditi šta se desilo.

Pojašnjavajući kako Srbija nije ostala bez električne energije, Petrović dodaje da svaki sistem posjeduje investije, te može da zaštiti sam sebe u takvim situacijama.

– Elektromreža Srbije je juče uradila sve što je trebalo da se uradi, da ne bi dšlo do nestanka električne enerigije. Srbija posjeduje mnogo više opreme – dodaje Petrović.

Hidroelektrana Bočac, kaže Petrović je jedina elektrana koja u BiH podiže sistem, kada se dogode situacije poput jučerašnje.

– Ubjeđen sam da bi sigurno spriječili kolaps regionalnog elektroenergetskog sistema, putem modernizovanja mreže – dodaje Petrović.

Petrović je napomenuo da scenarije poput jučerašnjeg možemo očekivati sve češće.

– U ovakvim okolnostima se moraju preduzimati hitne mjere. Tu ima i više rizičnih faktora, bila je ogromna potrošnja, dani su ekstremno topli, naravno operatori sistema nisu ispratili svaki detalj rizičnog faktora do kraja – ističe Petrović.

error: Zabranjeno je kopiranje!