Petrović pozvao građane da se prijave za program solarnih panela

12.08.2022.     Energetika

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović pozvao je građane da se prijave na konkurs za program energetske održivosti domaćinstava i privrede koji će biti objavljen u ponedjeljak 15. avgusta.

U okviru ovog programa će biti odabrano 50.000 domaćinstava za instalaciju solarnih panela, koji će im umanjiti račune za struju i omogućiti da se ne obaziru na eventualna poskupljenja u budućnosti, rekao je Petrović u našem Jutarnjem programu..
Кao prednost programa Petrović je naveo to da domaćinstva koja dobiju fotonaponsko postrojenje, narednih 25 godina neće plaćati klasični račun za električnu energiju kakav sada plaćaju, a 10 godina će plaćati otplatu dijela vrijednosti ovog fotonaponskog postrojenja, nakon čega ono prelazi u vlasništvo građanina.
– Ako ste imali račun 70 КM u posljednjih 12 mjeseci vaš račun u narednih 10 godina za otplatu tog postrojenja će biti 63 КM puta 120 rata – pojasnio je Petrović.
Petrović je istakao da će 50.000 domaćinstava, od 580.000 koliko u Srpskoj ima brojilo, aplicirati za ovaj program u kancelarijama za snabdijevanje električnom energijom i punktovima u elektrodistributivnim preduzećima širom Srpske.
– Za apliciranje je potrebno donijeti par dokumenata – uvjerenje o kućnoj listi, potvrda o primanjima svagog člana, potvda o nezaposlenosti ili potvrdu da je osoba penzioner, kopija građevinske dozvole za objekat jer se na osnovu nje dobija priključak za struju. Biće uzeta u obzir i prosječna potrošnja električe enegije u prethodnih 12 mjeseci – naglasio je Petrović.
Prijave će se, kaže, kompjuterski bodovati, a cilj je da se izaberu domaćinstva koja imaju najniža primanja po članu domaćinstva – istakao je Petrović.
– Кroz ovaj program će domaćinstvo moći trošiti 20 odsto više energije nego što je prije trošilo, a višak energije će biti distribuisan u elektrodistributivnu mrežu – rekao je Petrović i izrazio najavio da bi prva fotonaponska postrojenja u domaćinstvima mogla biti instalisana već krajem godine.

Rtrs

error: Zabranjeno je kopiranje!