PETROVIĆ: Na SET stižu stručnjaci, investitori, predstavnici institucija iz zemalja okruženja i Evrope

11.03.2023.     Energetika

Samit energetike u Trebinju, važan je za Republiku Srpsku i region, ove godine će okupiti 460 učesnika, a teme koje će se posebno apostrofirati na ovogodišnjem Samitu su dekarbonizacija i tranzicija u energetici, te restrukturiranje i reorganizacija elektronergetskih sistema u regionu, izjavio je Srni generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Petrović je rekao da je Samit energetike Trebinje našao svoje mjesto u struci, nauci, poslovnoj zajednici, ekonomskim i privrednim krugovima.

„Ove godine SET će okupiti rekordan broj eminentnih učesnika. Samit je postao on međunarodni sajam, na koji će doći investitori iz više zemalja, onih koji ulažu u Republiku Srpsku, Federaciju BiH i region. I svi zajedno obradićemo devet značajnih tema“, rekao je Petrović.

On je dodao da će jedna od tema biti i smart tehnologije koje su počele da osvajaju energetske tokove i sisteme.

„Svjesni smo da moramo da otvorimo tu temu sa važnim, eminentnim stručnjacima iz tih oblasti koji će svakako animirati donosioce odluka, prvenstveno u energetskom sektoru, ali i na nivou Vlada i zakonodavnih tijela mijenjati neophodnu legislativu, kako bi se došlo do primjene novih tehnologija koje već postoje u Evropi“, rekao je Petrović.

On kaže da oduševljava to da svake godine Samit ima sve više značajnih stručnjaka iz oblasti energetike i mislim da će ovaj Samit definitivno potvrditi da je ova tema veoma važna.

„Ispostavilo se da se ova energetska kriza koja je izazvana u 2022. i 2023. godine prožima na našem Samitu i da će tu biti elaborirani mogući akcioni planovi i aktivnosti koje je neophodno sprovesti da energetska kriza ne ostavi duboke tragove u elektroenergetskim sistemima, jer vidljivo je da su mnoge elektroprivrede finansijski iscrpljene, jer su svoja sredstva morali da usmjere u nabavke skupih energenata i drugih proizvoda, opreme koja ima mnogo veće cijene nego prije energetske krize“, objasnio je Petrović.

On je napomenuo da su svjesni da energetska kriza može uspješno da prođe ako se tranzicija brzo izvršava i zato je važno da Samit energetike ne bude samo Samit struke i nauke već i ekonomskih komunikacija, spojeva.

„Svakako da će to doprinijeti tješnjoj saradnji između privrede, ekonomskih institucija,  nauke, stručnih institucija, a poseban apostrof dajemo na saradnju sa privatnim sektorom, jer privatni sektor u regionu mora da ojača da bi mogao da učestvuje u izgradnji energetskih objekata bilo koje vrste, u suprotnom nećemo moći da izvršavamo obaveze već ćemo zakupljivati druge firme“, rekao je Petrović.

On je istakao da je  Samit energetike  važna stvar za Republiku Srpsku ali i region, te smatra da su  ispunili svoju misiju.

Samit energetike biće održan od 22. do 24. marta u Trebinju.

error: Zabranjeno je kopiranje!