Petrović na Jahorina Ekonomskom forumu: Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora glavni prioritet

23.04.2019.     Energetika

Tri ključna izazova koja su pred Elektroprivredom Republike Srpske su energetska efikasnost , smanjenje emisije štetnih gasova i povećanje  proizvodnje  električne energije iz obnovljivih izvora, rekao je na Jahorina Ekonomskom forumu  generalni direktor ERS, Luka Petrović.

Petrović je u okviru panel  diskusije “Aktuelni trendovi u energetskom sektoru”  naglasio da Republika Srpska ima ogroman investicioni potencijal kada je u pitanju proizvodnja  električne energije iz obnovljivih izvora i da se kompanija  Akcionim planom opredijelila da u narednih deset godina poveća proizvodnju iz OIE  za 1.000 megavata.

“Svjesni da nas u narednom periodu čeka ispunjenje obaveza Trećeg energetskog paketa, ali i  porast potrošnje i  liberalizacija tržišta odlučili smo da svoje snage usmjerimo na investiciono  – razvojne projekte koji će dovesti  do više kilovata proizvedenih iz obnovljivih izvora”, rekao je Petrović.

U tom smislu Elektroprivreda je pokrenula brojne investicije izgradnje novih objekata HE Dabar, HE Buk Bijela, HE Cijevna III, solarna elektrana Trebinje, VE Hrgud…

error: Zabranjeno je kopiranje!