PETROVIĆ: ERS spremno preuzeo funkciju javnog snabdjevača

24.04.2021.     Energetika
Direktor MH „Elektroprivreda  Republike Srpske“ , Luka Petrović rekao je da je Matično preduzeće u  potpunosti spremno za obavljanje funkcije javnog snabdjevača shodno novom Zakonu o električnoj energiji.

Petrović je istakao  da je ovim  Zakonom  predviđeno da distributivna djelatnost bude organizovana u operatoru distributivnog sistema (ODS)  koji funkcioniše od 1. aprila, bez mogućnosti fakturisanja električne energije građanima i potrošačima do 35.000 kilovat časova godišnje potrošnje.

Odgovarajući na pitanje novinara o razdvajanja nadležnosti  i o tome kako protiče taj proces od 1. aprila, Petrović je dodao  da je „Elektroprivreda Republike Srpske“ dobila saglasnost Vlade Srpske da bude javni snabdjevač, a samim tim i Regulatorna agencija za električnu energiju dala je preduzeću dozvolu za obavljanje javnog snabdjavanja.
Svaki kupac ima pravo da izabere snabdjevača. Vlada je odlukom imenovala javnog snabdjevača koji je dužan u funkciji javnog snabdjevača , snabdijevati sve kupce koji se nisu odlučili za drugog snabdjevača“, kazao je Petrović.

On je dodao da je ERS u potpunosti spreman za obavljanje  funkcije javnog snabdjevača.
Imamo spreman biling koji može da obračuna 580.000 računa na mjesečnom nivou, imamo raspoređeno javno snabdijevanje u 33 lokalne zajednice, kao i četiri centra koji su podrška ostvarivanju funkcije javnog sanbdijevanja koji se nalaze u Banjaluci, Bijeljini, Doboju i Palama zajedno, kao i jedan u Trebinju“,  rekao je generalni direktor Elektroprivrede.

Prema njegovim riječima, izdvajanje javnog snabdijevanja  ne znači i povećavanje cijenje električne energije već samo razdvajanje djelatnosti distribucije i snabdijevanja, a samim tim i razdvajanje učešća distributivne djelatnosti i javnog snabdijevanja na fakturi, koja će građanima Republike Srpske za april doći do 10. maja.

Petrović je naglasio da nema pomjeranja cijene elektične energije i da je unutrašnja reorganizacija jedan od zahtjeva Energetske zajednice kao i da su sve zemlje u okruženju to primijenile.

Mi smo u prednosti u odnosu na Federaciju BiH, čak i u odnosu na Srbiju i u tom smislu moram da kažem da smo uz pomoć konsultanata, ali i ličnim angažmanom ljudi koji su radili u distributivnim preduzećima, uspjeli da to dovršimo do kraja“,  dodao je Petrović.

Hercegovina press

error: Zabranjeno je kopiranje!