PETROVIĆ: Energetski potencijali veliki ali nedovoljno iskorišteni

20.05.2021.     Energetika

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović izjavio je da su energetski potencijali u regionu veliki, ali nisu dovoljno iskorišteni, te da bi zajedničkim radom i saradnjom u toj oblasti svi na ovom prostoru mogli da napreduju i ostvare veći profit.


„Na nama je da kreiramo zajedničke relacije. Budimo dalekovidi kao što i tema Samita u Trebinju – `Hibridna energetska budućnost` predviđa nova energetska rješenja gdje se kombinuju dva ili više izvora energije, ali i sistemi za pohranjivanje energije“, rekao je Petrović na otvaranju Samita energetike u Trebinju.

On je naglasio da će na ovom samitu biti razmijenjena iskustva i vještine u izgradnji, upravljanju i održavanju energetskih sistema, te razmotrena budućnost energetskog sektora zapadnog Balkana.

„Potrebna nam je sigurna energetska budućnost kako u proizvodnji tako i u pohranjivanju energije i u snabdijevanju potrošača“, rekao je Petrović.

On je ukazao da je nepredvidiva proizvodnja u solarnim i vjetro elektranama, ali da postoje tehnička rješenja.

Petrović je naveo da su na Samit u Trebinje došli eminentni stručnjaci iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Federacije BiH, te dodao da će u okviru ovog skupa biti održano sedam panela na kojima će se govoriti o energetskim strategijama i planovima u regionu, investicionim ciklusima i gradnji novih kapaciteta, nastavku liberalizacije energetskog tržišta, reformi daljinskog sistema grijanja u regionu, hibridnoj energetskoj budućnosti, obnovljivim izvorima enrgije i drugim temama.

Prema njegovim riječima, naučni odbor Samita prati sve diskusije i formiraće zajedničke zaključke koji će biti proslijeđeni svim učesnicima.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!