Petrović – 50.000 domaćinstva dobiće solarne elektrane na krovovima kuća, uskoro počinju prijave

06.08.2022.     Energetika

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Luka Petrović rekao je da će se građani sa područja Srpske u narednim danima moći prijaviti za ugradnju solarne elektrane na krovu svoje kuće, što će im omogućiti značajne uštede.

Petrović je istakao da je riječ o vladinom programu energetske održivosti domaćinstava i privrede, kako bi 50.000 domaćinstva iz Srpske imalo manje račune za utrošenu električnu energiju koristeći obnovljive izvore energije poput solarnih panela.

On je pojasnio da će se na javni poziv moći prijaviti svi građani-vlasnici individualnih stambenih objekata (kuća), a da će priliku da dobiju subvenciju ERS-a i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost imati oni građani koji imaju najniža prosječna primanja po članu domaćinstva.

„Uz prijavu, građani će od dokumentacije podnositi i kućnu listu i prosječno godišnje primanje za svakog člana domaćinstva. Ti podaci će se unositi i poseban softver koji će za svaku prijavu pojedinačno dodjeljivati određen broj bodova“, naveo je Petrović.

Prema njgovim riječima, plan ERS-a je da ugradnja solarnih panela na krovove kuća počene 2023. i traje do prve polovine 2024. godine.

„Ako jedno domaćinstvo godišnje troši 5.000 kilovat-časova električne energije, biće instalirano postrojenje koje može da proizvede tu količinu struje. Prednost ovog programa je da domaćinstvo u izgradnji solarne elektrane učestvuje sa oko 60 odsto, dok će preostalih 40 odsto biti subvencija ERS-a i Fonda. Račun za struju, odnosno izgradnju solarne elektrane, prvih 10 godina, biće manji za 10 odsto od postojećeg računa, a ostatak od 15 godina se neće plaćati jer će elektrana postati vlasništvo domaćinstva“, naveo je Petrović.

Solarna elektrana na kuci.jpg

On je pojasnio da građani kojima budu ugrađene solarne elektrane na krov kuće, ubudućnosti neće interesovati povećanje cijena električne energije.

„Za njih će cijena uvijek biti ista, bez obzira na cijenu struje. A vidite šta se dešava na svjetskom planu i kolika je potražnja za električnom energijom“, naveo je Petrović.

Ovim programom obezbijediće se dodatnih 200 megavata električne energije iz obnovljivih izvora energije.

„Jedan od ciljeva je i da ERS-u ostane veća količina struje iz proizvodnih pogona kako bismo mogli da je prodajemo na tržištu po znatno većim cijenama od one koju plaćaju građani Srpske, što će omogućiti veće prihode i samim tim nove investicije“, kazao je Petrović.

Petrović je naveo da će program biti sroveden i u saradnji sa proizvodnim preduzećima u Srpskoj, koji bi na krovovima svojih hala postavili solarne panele, kao što je to nedavno učinila kompanija „Svislajon“ na pogonu prehrambene industrije u Gorici.

error: Zabranjeno je kopiranje!