Pet miliona evra za vodosnabdijevanje Bileće

02.03.2017.     Privreda

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost za realizaciju projekta „Vodovod i kanalizacija u opštini Bileća“, procijenjene vrijednosti pet miliona evra.

Ovaj projekat bi se finansirao sa 2,5 miliona evra kreditnih sredstava Evropske investicione banke /EIB/, dok bi se preostali iznos obezbijedio iz bespovratnih sredstava međunarodnih institucija i vlastitog učešća opštine.

„Opšti cilj projekta je poboljšanje snabdijevanja vodom i odvođenja otpadne vode u opštini Bileća“, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Srpske dala je saglasnost i za realizaciju projekta „Rekonstrukcija vodovoda u opštini Petrovo“, vrijednog do 1.532.000 evra.

Prema odluci Vlade, projekat bi se finansirao sa 762.000 evra kreditnih sredstava EIB-a, dok bi preostali novac bio obezbijeđen iz bespovratnih sredstava međunarodnih institucija i vlastitog učešća opštine.

„Opšti cilj projekta je poboljšanje snabdijevanja vodom stanovništva Petrova. Poboljšanje je neophodno da bi se povećala pouzdanost u isporuci pijaće vode i poboljšalo poslovanje javnog komunalnog preduzeća kome je povjereno održavanje vodovoda i kanalizacije“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade Srpske su istakli da će se dalja realizacija oba projekta odvijati prema procedurama u skladu sa odredbama Ugovora o finansiranju između BiH, Republike Srpske i EIB, kao i pravilnika o načinu i postupku realizacije projekata vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Srpskoj.

Izvor: Srna