Pet kompanija zainteresovano za kupovinu Komercijalne banke

10.03.2019.     Vijesti
Mjesec dana pošto je Ministarstvo finansija Srbije odabralo savjetnika za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku, interesovanje za njenu kupovinu pokazalo je pet investitora, piše Blic.

Tri su strateške kompanije koje već imaju iskustvo u bankarskom sektoru, dok su dva investitora fondovi kojima bankarstvo nije primarna djelatnost.

– Za kupovinu Komercijalne banke praktično su zainteresovani potencijalni kupci koji su iz iste branše. Oni bi banku uvukli u svoj sistem i vjerovatno na duži rok ostali njeni vlasnici. S druge strane, interesovanja za kupovinu banke su pokazala i dva fonda, čiji je poslovni rezon da preduzeće preuzmu, zatim da ga unaprijede, podignu mu tržišnu vrijednost i potom preprodaju po višoj cijeni – kaže izvor Blica, dodajući da među potencijalnim zainteresovanim kupcima ima i stranih i domaćih pravnih lica.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je za Blic da očekuje najmanje dvije ponude koje ispunjavaju uslove.

– U maju će biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i cijeli postupak bi trebalo da bude završen do kraja godine. Očekujem najmanje dvije referentne ponude i najbitnije je da proces bude transparentan. U međuvremenu kompanija Lazard koju smo nedavno odabrali za savjetnika, pripremiće dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije. Ko su potencijalni partneri ja sada zaista ne znam. Važno je samo da oni ispunjavaju uslove koje je propisala Narodna banka Srbije – izjavio je Mali.

Cijena po kojoj će banka biti prodata za sada nije poznata, ali je vrijednost banke na Beogradskoj berzi trenutno oko 350 mil EUR.
Blic