Patrijarh rumunski Danilo: Djelo vladike Atanasija značajno za cjelokupno pravoslavlje

07.03.2021.     Vijesti
 Negova svetost patrijarh rumunski Danilo izjavio je da je blaženopočivši episkop zahumsko-hercegovački Atanasije bio istaknuti teolog čije je djelo značajno ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), nego i za cjelokupno pravoslavno bogoslovlje.

Poglavar Rumunske pravoslavne crkve je naveo da je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije napisao mnoge knjige i studije na novogrčkom, francuskom, engleskom, ruskom, bugarskom, njemačkom, italijanskom i drugim jezicima.

Patrijarh Danilo je ukazao i da je vladika Atanasije objavio veliki broj knjiga i više od 500 studija i radova i da je prevodio djela sa starogrčkog, novogrčkog, staroslovenskog, francuskog, engleskog, italijanskog i ruskog jezika.

“Dostojan učenik oca Justina Popovića, episkop Atanasije je studirao u Srbiji, Grčkoj i na Zapadu, ostavljajući za sobom mnoga dela i studije od velike vrijednosti za pravoslavnu teologiju”, naglasio je patrijarh rumunski.

On je naveo da su radovi vladike Atanasija iz oblasti teologije, antropologije, istorije crkve, kao i drugih oblasti.

“U njegovom djelu vidimo široku otvorenost prema cijelom hrišćanskom svijetu utemeljenu u ogromnom znanju o spisima i stavovima svetih otaca, drugih crkvenih spisatelja, ali i drevnih i savremenih filosofa, kao i pravoslavnih i nepravoslavnih teologa”, rekao je patrijarh Danilo.

Prema njegovim riječima, teološko-filosofska djela vladike Atanasija tiču se savremenog doba i daju odgovore na probleme sa kojima se suočava društvo.

“Kao priznanje za njegovo teološko i filosofsko djelo, postao je član Udruženja književnika Srbije, a odrednica sa njegovim imenom uvrštena je u srpsku, grčku i rusku enciklopediju”, naglasio je patrijarh Danilo.

On je dodao da je vladika Atanasije bio jedan od najaktivnijih jerarha Srpske pravoslavne crkve, koji je uvijek pokazivao nepokolebljivost u pravoslavnoj vjeri, kao i očinsku ljubav i mudrost učitelja, sveštenika i jerarha Srpske crkve.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!