Par iz Trebinja sve stavio na kocku: Trebali su dobiti 1000 evra za prenos heroina, a sad im prijeti do 12 godina zatvora

08.02.2019.     Vijesti

Hiljadu evra iznosio je honorar koji je trebao dobiti bračni par iz Trebinja za prenošenje kilograma i po heroina iz BiH u Hrvatsku.

U svojim odbranama Mirko Đ. (43) zvani Mićo, taksista za privatnu firmu, i Daliborka Đ. (36) zvana Daca, kuharica u Studentskom centru, priznali su šverc heroina i iznos honorara koji su trebali dobiti.

Uhapsili su ih krajem prošle sedmice u blizini Šestanovca inspektori Službe kriminaliteta droga i  Granične policije Imotski PU splitsko-dalmatinske. Određen im je istražni zatvor te su odvedeni u Zatvor na splitskim Bilicama, gdje će boraviti u nastavku krivičnog postupka.

Mirko Đ. je vozač po zanimanju i radi za taksi firmu s čijim automobilom je došao sa suprugom Daliborkom u Hrvatsku preko graničnog prelaza Nova Sela. Državljani su BiH, oboje žive u Trebinju.

Početkom februara ostavili su 14-mjesečno dijete baki i odlučili se prihvatiti ilegalnog posla šverca heroina u Hrvatsku, prenosi Slobodna Dalmacija.

Drogu pakovanu u tri PVC vrećice ukupne težine 1515 grama Daliborka je imala u jakni kada su zaustavljeni u Škodi Octaviji koju je vozio Mirko. Prvotnu sumnju policije da se radi o heroinu potvrdili su i testovi koji su napravljeni na uzorku praškaste materije uzete iz paketa.

Nakon privođenja na Državno tužialštvo Mirko i Daliborka Đ. dali su osbranu bez prisutnosti advokata jer se radi o krivičnom djelu za koje je zaprijećena kazna do 12 godina zatvora. Advokata po službenoj dužnosti u toj fazi postupka privedenima se mora dodijeliti tek ako se radi o krivičnom djelu za koje se može dobiti više od 12 godina.

U svojim odbranama priznali su da su zajednički i odgovorno počinili krivično djelo te da su trebali biti plaćeni s 1000 evra. Nakon toga je tužilaštvo zatražilo i dobilo istražni zatvor za oboje supružnika, što je značilo da im sud u toj fazi postupka mora dodijeliti advokate po službenoj dužnosti te su određeni Dragan Mijoč i Stipica Kovačević.

– Žalio sam se na odluku o istražnom zatvoru za svog klijenta, a o samoj istrazi ne mogu ništa govoriti, kazao je odvjetnik Mijoč.

Advokat Stipica Kovačević takođe je podnio žalbu na odluku o istražnom zatvoru za Daliborku Đ. odmah tokom ponedjeljka. Istražni zatvor je određen zbog opasnosti od bijega jer su strani državljani, te mogućnosti ponavljanja krivičnog djela.

Uobičajeno je da se stranim državljanima ne omogući odbrana sa slobode, a u najpovoljnijem slučaju se istražni zatvor zamijeni mjerom opreza oduzimanja putne isprave i redovitog javljanja policiji.

Međutim, ta se mjera opreza kod stranaca ne izriče lako, pogotovo kada dolaze iz zemlje izvan Evropske unije tako da ako pobjegnu preko granice, nad njima ne vrijedi evropski nalog.

Druga osnova istražnog zatvora obično se odredi kod osoba otprije pravomoćno osuđivanih za koje se sumnja da bi puštanjem na slobodu ponovili krivično djelo. U ovom slučaju je to određeno zbog velike količine heroina jer se pretpostavlja da su Trebinjci iskusni u poslu i spremni ponoviti ilegalne radnje.

Ako tokom istrage Mirko i Daliborka Đ. dostave iz BiH potvrdu da  nisu kažnjavani, postoji mogućnost da im pritvorska osnova otpadne. Naravno, to neće značiti da izlaze na slobodu jer im ostaje opasnost od mogućnosti bijega, što je pritvorska osnova koja obično traje do pravomoćnosti presude.

Slobodna Dalmacija