Pripadnici Helikopterskog servisa i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas su uspješno izvršili vazdušni medicinski transport pacijenta iz Trebinja za Banjaluku.

Direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić rekao je za Srnu da je riječsedamdesetčetvorogodišnjem pacijentu čiji su inicijali S.Š. sa dijagnozom akutni infarkt miokarda.

„Na zahtjev Opšte bolnice u Trebinju, pacijent je iz ove zdravstvene ustanove transportovan na dalje liječenje na Odjeljenje za interventnu kardiologiju UKC-a u Banjaluci uz potpunu podršku i monitoring“, naveo je Kusturić.

Pripadnicima Službe za vazdušni medicinski transport ovo je 68. uspješno izvršeni transport u ovoj godini.

Ovaj podatak govori da je u proteklom periodu zabilježen porast broj vazdušnih evakuacija, ali i ukazuje na opravdanost i značaj uspostavljanja sistema vazdušnog medicinskog transporta kao sistemskog i organizovanog načina zbrinjavanja pacijenata u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srpske.

Posebno treba naglasiti da su ove evakuacije potpuno besplatne za sve pacijente i da troškove pokriva Vlada Republike Srpske, što je rijetkost u svijetu.

Takođe, ljude u Helikopterskom servisu, na čelu sa direktorom Kusturićem, a u šta se mogao uvjeriti veliki broj naših građana, krasi profesionalnost, humanost i želja da pomognu svima u svako doba i bilo gdje.

To su potvrdili bezbroj puta do sada spasavajući živote velikog broja pacijenata iz svih dijelova Republike Srpske, te reagujući pravovremeno i hrabro u svim situacijama.