Ovo su heroji spašavanja novorođenčeta koje je iz Mostara helikopterom prebačeno u Beograd

05.02.2024.     Vijesti

Simboli hrabrosti i požrtvovanosti u službi spašavanja života tek rođenoj bebi postali su medicinske sestre Ljubica Zečević, Vesna Radan, Dijana Dabić i vozač sanitetskog transporta Ljubiša Riđešić, svi zaposleni u JZU Bolnica Trebinje.

„Iz prve uredne i medicinski kontrolisane trudnoće, carskim rezom, rodilo se živo i zdravo muško novorođenče. U toku dana, Ljubica Zečević, medicinska sestra koja je prije tačno godinu dana počela raditi u našoj Ustanovi, primjetila je promjene kod novorođenčeta, te samoinicijativno mjerenjem saturacije (zasićenost krvi kiseonikom) ustanovila da sa bebom nešto nije uredu, jer je saturacija iznosila 50%, od normalnih >95%.
Brzom reakcijom odmah poziva odgovornu sestru boksa za bebe Dijanu Dabić i pripravnog dr Tea Tomića, spec. pedijatra. Nakon detaljnog pregleda, ekspresno se organizovao transport novorođenčeta prema SKB Mostar , kao najbližoj referentnoj  ustanovi“, saopšteno je iz Bolnice Trebinje.

U pratnju se poziva, dodaju,  medicinska sestra Vesna Radan i pripravan vozač Ljubiša Riđešić. Vesna Radan je pratila životno ugroženo novorođenče do Mostara, sama bez ljekara i anestetičara, kako bi se prevoz što prije organizovao.
„Vozač sanitetskog transporta Ljubiša Riđešić je takođe igrao ključnu ulogu u ovoj hitnoj situaciji. Njegova vozačka vještina, brza reakcija i vožnja pod rotacijom na teškim uslovima puta dodatno su olakšale hitan transport bebe do odredišta“, dodaju iz Bolnice.

Njihova brza i efikasna reakcija značila je razliku između života i smrti za malenog pacijenta.

Nakon donekle stabilizovanog zdravstvenog stanja novorođenčeta i sumnje na srčanu manu beba je uspješno prevezena do SKB mostar, na Odjeljenje interventne kardiologije zbog daljeg liječenja, odakle je narednog dana Helikopterskim servisom Republike Srpske transportovana  za Beograd, na Institut za majku i dijete.

Iz Bolnice se zahvaljuju kolegama iz Mostara na saradnji, ali i svojim  herojima  iz sjenke, koji svakodnevno rizikuju svoje živote spašavajući tuđe.

Ove priče o herojskim djelima često ostaju neprimjećene, ali je važno naglasiti doprinos pojedinaca poput medicinskih sestara i vozača sanitetskog transporta koji svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi spasili druge. Ovaj slučaj ističe važnost njihove uloge u zdravstvenom sistemu i potrebu da budu prepoznati i cijenjeni za svoje nesebično zalaganje.

 

error: Zabranjeno je kopiranje!