Otvoren Samit energetike Trebinje 2021.

20.05.2021.     Energetika

Samit energetike “SET – Trebinje 2021”, na kome će ministri iz regiona, direktori energetskih preduzeća i istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci za energetiku razmotriti energetsku budućnost Balkana, otvoren je danas u Trebinju.


Učesnici samita, koji se drugi put održava u Trebinju, imaće priliku danas i sutra da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona.

Na otvaranju samita obratili su se direktor “Elektroprivrede Republike Srpske”, Luka Petrović,  ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u savjetu ministara Staša Košarac, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Tokom dvodnevnog skupa biće održano sedam različitih panela na kojima bi trebali da govore ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić, ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić, kao i direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač.

 

Teme o kojima će se govoriti na panelima su “Energetske strategije i energetski klimatski planovi u regionu”, “Klub 1.000 megavata – investicioni ciklusi i gradnja novih energetskih kapaciteta”, “Nastavak liberalizacije tržišta električne energije u regionu Jugoistočne Evrope”, “Reforma sektora daljinskog grejanja u regiji”, “Hibridna energetska budućnost”, “Razvoj potencijala obnovljivih izvora energije regiona” i “Modeli, uslovi i prepreke za investiranje u sektor energetike”.

Na marginama skupa biće održano i zasjedanje direktora Sekretarijata Energetske zajednice EU sa ministrima energetike regiona, kao i sastanak direktora elektroprivreda regiona na kojima će se raspravljati o energetskoj budućnosti zemalja okruženja.

Radni sastanak na ministarskom nivou biće održan u sjedištu “Elektroprivrede Republike Srpske”, čiji su domaćini Košarac i Kopač.

“SET – Trebinje 2021” će zbog epidemiološke situacije moći da se prati i onlajn.

Učesnici samita, pod sloganom “Hibridna energetska budućnost”, imaće priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti.

U rad samita, naveli su organizatori, uključeni su svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!