Opstrukcije u Komisiji stavljaju HE Buk Bijela na čekanje

30.09.2021.     Energetika

Rad Zajedničke komisije za koncesije, kojoj je povjereno rješavanje spora unutar BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela na Drini, zaustavljen je na samom početku jer je bošnjački član iz Кomisije sa nivoa BiH osporio rješenje o imenovanju, piše Glas Srpske.

Izvor lista rekao je da riječ o članu Кomisije za koncesije BiH iz reda bošnjačkog naroda koji dolazi sa teritorije Srpske.

Prema podacima sa sajta Кomisije, riječ je o Mensuru Šehagiću iz Vlasenice.

– Trenutno ne želi da učestvuje u radu Zajedničke komisije. Žalio se na rješenje, smatra da je nelegalno formirana Кomisija, a pokrenuo je i upravni spor pred nadležnim institucijama na nivou BiH i sada čekamo epilog. Dok ne budemo u radu imali i tog sedmog člana, jer tako nalaže dio zakona koji definiše način formiranja Zajedničke komisije, vezane su nam ruke – rekao je sagovornik lista.

On je ukazao da nema mogućnosti da neko drugi bude imenovan jer su u sastav zajedničkog tijela predložena sva četiri člana iz Кomisije na nivou BiH.

Ustavni sud je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu.

Кomisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu Zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Zajednička komisija, u kojoj su rješenjima predloženi članovi iz Кomisije sa nivoa BiH i iz Republike Srpske, treba da, prema odluci, stav zauzme do kraja oktobra, ali je sada to pod znakom pitanja jer su na sceni opstrukcije, piše list.

Iako prema zakonu treba da ima sedam članova, Кomisija na nivou BiH trenutno broji četiri člana jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015, a i četvorici koja su ostala mandati su istekli u prethodnom periodu. Na sve to, procedura za izbor novih članova je nedavno pokrenuta, ali treba da prođe i Savjet ministara i parlament.

Rtrs

error: Zabranjeno je kopiranje!