Opština Nikšić rekonstruiše puteve prema Trebinju i Bileći – Ulaganja vrijedna 12 miliona KM

31.03.2017.     Vijesti
Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, zajedno sa direktorom Direkcije za saobraćaj CG Savom Paračom obišao je  putne pravce Vilusi – Ilino Brdo (putni pravac Nikšić – Trebinje) i Petrovići – Vraćenovići (dionica puta Nikšić – Bileća), gdje su u toku radovi na rekonstrukciji.

Tom prilikom Parača je kazao da put Vilusi – Ilino Brdo finansira Direkcija za saobraćaj, ali i predočio detalje oko izgradnje ove dionice.- Direkcija za saobraćaj je raspisala tender i dobila izvođača. Ova dionica, duga pet kilometara, imaće kilometar i 100 metara treće trake. Biće i uređenja ispred graničnog prelaza, pravićemio neka proširenja za teretne kamione, odmorišta, uraditi sve to po najsavremenijim strandardima – naveo je on i napomenuo da je vrijednost investicije 2,5 mil EUR.

Kako je kazao, rok za završetak radova je 150 dana, ali očekuje da će to biti do početka turističke sezone. Izvođač na ovoj dionici je nikšićka firma Mehanizacija i programat.

Parača i Grbović obišli su i put od Petrovića do Vraćenovića i granice, prema Bileći. Ipak, zbog problema oko eksporprijacije, čeka se odluka Vlade da se nastave radovi od Petrovića do Vraćenovića, dok će dionica od Vraćenovića prema graničnom prelazu u dužini od 3.600 m biti završena u narednih mjesec dana. U planu je izgradnja treće trake kako bi se lakše odvijao teretni saobraćaj.

– Za nas je posebno značajna ova dionica jer je granični prelaz kod Vraćenovića, poslije Dobrakova, najprometniji prelaz za teretni saobraćaj u Crnoj Gori. Praktično, teretni kamioni koji dolaze iz Bosne, Hrvatske i tog dijela idu preko Vraćenovića budući da teretni saobraćaj od Trebinja prema Dubrovniku nije moguć i, kako je ovo najbliža trasa, bilo je neophodno da se završi zbog tog velikog prometa. Posebno će to biti opterećeno tokom turističke sezone zbog brojnih i luksuznih auta, tako da se nadamo da će Direkcija preduzeti sve mjere da se i ta dionica završi – rekao je Grbović i podsjetio da je na ovom putu izvođač radova podgorička firma Tehnoput.

Vrijednost  posla je 3,6 mil EUR, a dužina ukupne trase je 13 kilometara.

izvor: onogost.me