Opština Nevesinje biće uključena u sistem protivgradne zaštite

25.05.2018.     Privreda

U okviru projekta „Uspostavljanje tehničkog meteorološkog servisa i modernizacija sistema protivgradne zaštite Republike Srpske“ na sedam lokacija u opštini Nevesinje biće postavljene nove automatske protivgradne stanice, povrđeno je iz opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Stručni saradnik za protivgradne stanice Drago Marković i predstavnici Poljoprivredne službe opštine Nevesinje danas su obišli potencijalne lokacije za automatske stanice i usaglasili druge aktivnosti potrebne za nesmetanu realizaciju ovog projekta. Očekuje se da će modernizacijom sistema protivgradne zaštite odbrana od grada postati blagovremena na čitavom području Republike Srpske.

Marković pojašnjava da projekat predviđa uspostavljanje centra za prikupljanje, asimilaciju i distribuciju podataka, izgradnju meteorološkog radarskog sistema i regionalnih protivgradnih centara, te aktiviranje mreže automatskih protivgradnih stanica i informaciono-telekomunikacione mreže.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić kaže da će opština Nevesinje omogućiti prioritetno rješavanje zahtjeva za izdavanje lokacijskih uslova za automatske protivgradne stanice, a pružiće i podršku u svim drugim poslovima i pitanjima koja su od značaja za postupak modernizacije protivgradne zaštite.