OPREZ: PUT TREBINJE-HERCEG NOVI U MJESTU KOTOBILJ OPASAN ZA VOŽNJU

11.01.2021.     Vijesti

Sve veća oštećenja su na dionici puta Meljine – Petijevići u mjestu Kotobilj. U dužini od oko 60 metara došlo je do ulegnuća uslijed djelovanja podzemnih voda a ta dionica još uvijek nije sanirana.

Iz firme Fortis Mont koja je zadužena za održavanje puta Meljine – Sitnica  kažu da je neophodno izvesti radove kojima bi učvrstili kolovoz i spriječili dalje klizanje tla.
Put je u nekoliko navrata saniran, prije dvije godine ugrađena je takozvana betonska plutajuća ploča, koja se pomjerila , usljed dejstva vode u blizini propusta za odvodnju , što je prouzrokovalo klizanje tla i nestabilnost toga dijela kolovoza. Međutim podzemne vode rade i ta dionica postaje opasna za vozače.
Iz MZ Kameno – Žlijebi nekoliko puta su se obraćali Opštini Herceg Novi i koncesionaru, firmi „Univerzal Monte“ da sanira tu dionicu i izgrebe asfalt u nekoliko krivina u kojima se često dešavaju saobraćajne nezgode ali po riječima predsjednika te MZ Gorana Stanovčića, nije bilo odgovora.
Stanovčić ističe da je put ka Trebinju oživio sela u zaleđu ali da se on mora i redovno održavati. Pozvao je predstavnike Opštine i koncesionara da što prije riješe problem i dovedu put u stanje koje nije opasno za vožnju.
Načelnica komunalne policije Marija Bošković je kazala da je Komunalna policija juče izašla na teren i naložila firmi Univerzal Monte da sanira oštećenu dionicu. Nakon toga je, navodi Bošković, firma Forts Mont nasula pomenutu dionicu. Pitanja smo proslijedili i kompaniji Univerzal Monte međutim do objavljivanja informacije nisu stigli.
Put u dužini 12, 5 kilometara izgrađen je 2008. godine kada je postavljena i naplatna rampa na Sitnici. Ugovor između Opštine Herceg Novi i beogradske kompanije „Univerzal Holding“ je potpisan po BOT sitemu (izgradi, koristi i prenesi). Upravljačka prava Univerzal Holding je prenio na firmu osnovanu u Crnoj Gori Univerzal Monte. U izgradnju puta uloženo je oko 18, 5 miliona eura a investitor je dobio koncesiju, odnosno pravo naplate putarine na 20 godina.

Radio Herceg Novi

error: Zabranjeno je kopiranje!