OPOZVAN TRAMP – Predsjednik SAD ide na suđenje

13.01.2021.     Vijesti

Predstavnički dom američkog Kongresa na sjednici je usvojio član o opozivu protiv Donalda Trampa, koji predsjednika tereti za podsticanje pobune u vezi sa nasilnim neredima na Kapitolu prošle nedjelje.

Tramp je tako postao prvi predsjednik u istoriji SAD koji je ikada dva puta bio opozvan.

Najmanje devet članova Republikanske stranke podržalo je opoziv Tramp. To su: Liz Čejni (Vajoming), Džon Katko (Njujork), Adam Kinzinger (Ilinois), Fred Apton (Mičigen), Džejmi Herera Botler (Vašington), Den Njuhaus (Vašington), Piter Majer (Mičigen), Tom Rajs (Južna Karolina) i Entoni Gonzales (Ohajo). Opoziv je uspješan ako ima podršku svih demokrata i najmanje pet republikanaca, odnosno ukupno 435 članova Predstavničkog doma.

U rezoluciji o opozivu je navedena samo jedna tačka optužbe, koja glasi “podsticanje na pobunu”.

Zasjedanje je počelo oko devet sati po lokalnom vremenu, a glasanje oko 26 sati, odnosno oko 22 po našem računanju vremena, sat vremena kasnije nego što je planirano. Odluku o početku debate o opozivu podržao je 221 poslanik, a protiv je bilo 203.
Suđenje u okviru procesa opoziva Trampa neće početi pre 19. januara, izjavio je lider republikanaca u Senatu američkog Kongresa Mič Mekonel. Njegov portparol potvrdio je da je početak suđenja nije planiran prije 19. januara, kada se sudijsko veće vraća sa odmora, piše Blic.

error: Zabranjeno je kopiranje!