Oduzeta veća količina zlata i srebra

25.11.2017.     Vijesti

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH oduzeli su na području opštine Velika Kladuša veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 114.193 KM.

“Ovo je nastavak aktivnosti na sprečavanju nelegalne prodaje zlatnog i srebrnog nakita u BiH”, saopšteno je iz UIO.

Nakon što su službenici UIO prije nekoliko dana oduzeli veliku količinu zlatnog i srebrnog nakita na području opštine Bužim, posebno je planirana i održana nova aktivnost na terenu s ciljem sprečavanja nezakonite prodaje ove vrste robe u BiH.

image6

Tako su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banjaluka, uz pomoć kolega iz Mostara, izvršili provjeru porijekla roba na tržnici u Velikoj Kladuši.

image4

Tom prilikom su na tezgama kod tri fizička lica pronašli određenu količinu zlatnog i srebrnog nakita i to 209 grama zlatnog nakita i 6.074 grama srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procijenjuje na 114.193 KM.

Pošto je u toku provjere utvrđeno da lica kod kojih je predmetna roba pronađena nemaju registrovanu trgovačku djelatnost prodaje zlatnog i srebrnog nakita, niti dokumentaciju o porijeklu, pronađena roba je privremeno oduzeta.

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti biće pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima.

image8

Prije desetak dana službenici UIO iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Banjaluka su na području opštine Bužim u dva putnička motorna vozila pronašli i privremeno oduzeli 795 grama zlatnog i 6.039 grama srebrnog nakita, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 180.437 KM.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili svaki oblik nezakonite trgovine. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

(Srna)