Od petka oštrije kontrole i duža čekanja na hrvatskoj granici – evo šta nas čeka

06.04.2017.     Vijesti

Službenici granične policije Hrvartske imaju obavezu da od petka  7. aprila provjeravaju svakog putnika koji ulazi u zemlju ili je napušta kroz sve dostupne baze podataka što ranije nisu radili kada su u pitanju državljani EU i njihove porodice.

Foto: Ilustracija

Zbog toga se očekuje i da će putnici morati da čekaju duže na graničnom prelazu zbog detaljne kontrole i provjere putnika u kroz dvije baze podataka: nacionalne baze podataka Informatičkog sistema  MUP-a i Interpolove  bazu podataka”, objavio je MUP na svojoj internet  stranici.

Navode da “državljani trećih zemalja” za ulazak u Hrvatsku moraju imati valjanu putnu ispravu koja vlasniku  omogućava prelazak granice, a koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska s državnog područja država članice te mora biti izdana poslednjih 10 godina.

Također, moraju “opravdati“  svrhu i uslove namjeravanog boravka te imati dovoljno novca, kako za vrijeme trajanja namjeravanog boravka, tako i za povratak u njihovu matičnu državu ili tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti ili su takva sredstva u mogućnosti zakonito pribavit”.

U MUP – u Hrvatske ističu da će hrvatska granična policija “preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi iskoristila sve postojeće kapacitete, u smislu ljudstva i tehnike, kako bi se vrijeme čekanja na sprovđenja   granične  kontrole svelo na najmanju moguću mjeru na svim graničnim prelazima, posebno u kritična vremena vikenda i praznika“.

Hercegovina press

error: Zabranjeno je kopiranje!