Obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

11.11.2023.     Vijesti

Grad Trebinje je danas, polaganjem vijenca kod Spomenika braniocima Trebinja 1914-1918. godine, zajedno sa trebinjskom Кonzularnom kancelarijom Generalnog konzulata Republike Srbije, svečano obilježio Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

Vijenac su položili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, konzul Republike Srbije u Trebinju Miodrag Džudžalija, šef trebinjske Кonzularne kancelarije Republike Srbije Miroslav Marković i zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković.

„Ovo je drugi put da ovdje u Trebinju, zajedno sa Кonzularnom kancelarijom Srbije obilježavamo Dan primirja u Prvom svjetskom ratu. Ono što je veoma važno, jeste to da ne smijemo zaboraviti sve ljude koji su dali svoje živote da bismo mi danas živjeli u miru. U ponedjeljak, 13. novembra Svečanom sjednicom ćemo obilježiti Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu“, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, ovaj datum se u Republici Srbiji obilježava kao državni praznik, počev od 2011. godine. Na taj dan, kao i u nedjelji koja prethodi obilježavanju Dana primirja, građani Srbije na reverima ističu značku koja simbolizuje pobjedu u velikom ratu – Natalijinu ramondu.

RT

error: Zabranjeno je kopiranje!