NEVESINJE: Obilježena slava opštine i Boračke organizacije

08.11.2017.     Vijesti

U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju danas je služena Sveta arhijerejska liturgija povodom Mitrovdana, Dana opštine i slave Boračke organizacije Republike Srpske, te obilježavanja mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine.

NJegovo preosveštensto vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je u besjedi nakon liturgije da su se na Mitrovdan dogodile najslavnije i najčistije pobjede.

On je naglasio da je duh Svetog Dimitrija bio prisutan u svakom poginulom borcu i ranjeniku, da je to duh koji je hrabar, nepokolebljiv, duh požrtvovanja, duh koji kaže da sloboda nema cijenu i koji je neuništiv.

„Tim duhom nadahnuti, poginuli su najhrabriji među nama“, dodao je vladika Grigorije.

On je naglasio da je potrebno za Nevesinje boriti se, ne samo u ratu, već i u miru, na sve moguće načine koji su dozvoljeni, ljudski i kulturni.

Vladika Grigorije je naveo da je od zla na svijetu gora samo glupost jer gluposti se ne možemo suprotstaviti.

„Ako hoćemo da se oslobodimo gluposti, moramo težiti ljudskosti. Mitrovdanska ofanziva nije samo vojnička pobjeda, nije samo pobjeda Srba nad onima koji su nas napali već prije svega ljudska pobjeda, pobjeda ljudskosti. Zato ako hoćete da vidite gdje ima ljudi onda treba da idete u Nevesinje“, rekao je episkop Grigorije.

Liturgiji su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, te brojni gosti i vjernici.

Mitrovdanskim bitkama odbranjeno je Nevesinje, Hercegovina i Republika Srpska, a 476 boraca Nevesinjske brigade, koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve, dalo je živote za Republiku Srpsku.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je oko 750, dok su na Mitrovdan 1994. godine poginula 22 borca, a ranjeno 140.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je oko 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Izvor: Srna