Nevesinje: Budžet za 2017. godinu 6,5 miliona maraka

31.03.2017.     Vijesti

Nevesinjski odbornici danas su usvojili budžet za 2017. godinu u iznosu od  6.581.493 KM.  U odnosu na predloženi Nacrt,  sredstva za kapitalna ulaganja su povećana za 37.000 maraka sa ciljem da se ulože u adaptaciju Kino sale, Sportske dvorane i opremanje objekta u kasarni za obuku budućih radnica firme ,,Ivanjica”.

Sa prihodovne strane  očekuje se i  dodatnih  40.000 maraka pomoći od Vlade Srbije za izgradnju centralnog spomen obilježja, a u  prikaz budžeta ušla su i  sredstva kojih su se odrekli odbornik SDS-a Anto Šipovac i SNSD-ov Veroljub Prodanović u korist nevesinjskih studenata.

Više novca  predviđeno je za boračka udruženja ,,Nasljeđe” i ,,Ratni veterani Nevesinje”, kao i za Udruženje penzionera, pojedine omladinske organizacije i sportske klubove.

Vlast i opozicija imali su različita mišljenja o predloženom dokumentu, mada je bilo i stavki o kojima su se složili, a vezana su za izdvajanja penzionerima i podršku natalitetu, te povećanje subvencija poljoprivrednicima i transparentnije trošenje sredstava sportskih klubova.

Odbornici SDS-a su prigovorili da je korekcija budžeta bila politički motivisana i da je urađena van skupštinskog kolegija. Tražili su drugačiju raspodjelu budžetske potrošnje, odnosno veća izdvajanja za pojedina udruženja i sportske klubove. Iz PDP-a su poručili da neće podržati Prijedlog budžeta zato što se, prema njihovoj ocjeni, za sport i kulturu izdvaja malo, a za opštinske funkcionere puno. Odbornici SNSD-a su odbacili primjedbe da je budžet politički kreiran ukazujući da je za kapitalne investicije, stipendije i subvencije poljoprivrednicima planirano više sredstava nego što je to bivša vlast radila. I prema ocjeni odbornika Socijalističke partije budžet nije krojila politika. Socijalisti su predložili suštinsku promjenu koncepta finansiranja sportskih klubova, tražeći i tematsku sjednicu Opštinskog parlamenta na kojoj bi se razmotrilo ovo pitanje.

Načelnik opštine Milenko Avdalović za predloženi budžet je rekao da je pravedan, razvojni i da ima socijalnu komponentu. Naglasio je da je ovaj dokument urađen prema realnim prihodima i da zato ne može ispuniti sve želje budžetskih korisnika.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o izvršenju budžeta kojom su propisani način upravljanja budžetskim sredstvima, te prava i obaveze budžetskih korisnika.

Hercegovina presss

Radio Nevesinje