Nekoliko hercegovačkih firmi dobilo preliminarno pravo na podsticaj za proizvodnju električne energije

26.03.2019.     Energetika
Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je na sjednici održanoj 22. marta u Trebinju donijela nekoliko rješenja kojima se odobrava preliminarno pravo na podsticaj za proizvodnju električne energije u malim solarnim i hidro elektranama.

Tako je preliminarno pravo dobila banjalučka firma ETMax za električnu energiju koju će proizvoditi u MSE ETMax 4 i ETMax 3, a obje bi imali iste karakteristike – instalisanu snagu 49,6 kW i planiranu neto godišnju proizvodnju od 60.000 kWh. Gradile bi se na dijelu krova postojećeg poslovnog objekta u Poslovnoj zoni Ramići, a planirani datum priključenja i puštanja u pogon objekata je 1. mart 2020. godine. 

Ista firma ima pravo i na podsticaj za solarnu elektranu Budisavlje instalisane snage 249,6 kW i planirane neto godišnje proizvodnje 289.000 kWh, a koje se gradi u Nevesinju.

Za malu solarnu elektranu Torič 3 preliminarno pravo na podsticaj dobila je firma Tabaković iz Bileće. Ovo postrojenje u Bileći imalo bi instalisanu snagu 49,5 kW i planiranu neto godišnju proizvodnju od 65.000 kWh. Još jedna bilećka firma, Solar 1, takođe je dobila rješenje za odobrenje prelimiranog prava na podsticaj, a njena mala solarna elektrana je instalisane snage 49,5 kW i planirane neto godišnje proizvodnje od 65.000 kWh i gradi se na dijelu krova postojećeg poslovnog objekta.

I firmi Tromeđa SBB iz Čelinca prelimirano je odobreno pravo na podsticaj za proizvodnju struje u MSE Tromeđa 1 u toj opštini

Banjalučkoj firmi Energija vode produženo je pravo za malu hidroelektranu Stopani 2 u Kotor Varoši.

ekapija.ba