Najmanje 60 mrtvih i više od 100 ranjenih – Potraga za teroristima još traje

23.03.2024.     Vijesti

U terorističkom napadu u koncertnoj sali „Krokus siti hol“ kod Moskve sinoć je ubijeno više od 60, a povrijeđeno više od 100 ljudi.

U terorističkom napadu na „Krokus siti hol“ poginulo je troje djece, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja Moskovske oblasti, prenose RIA Novosti.

Materijalni dokazi se obrađuju, uzimaju se otisci, gledaju se snimci bezbjednosnih kamera, javlja reporter RTS-a sa lica mjesta.

Nema zvaničnih podataka da su napadači, kako su javili mediji, pobjegli u bijelom automobilu.

Ombudsman u Moksvi kaže da je jedno dijete teže ranjeno, ostala su sa lakšim povredama.

Raspon povrijeđenih u terorističkim napadu kreće se od težih povreda sa opekotinama da lakaše povrijeđenih.

Prema do sada dostupnim informacijama grupa od najmanje četiri napadača pucala je na posjetioce koncerta.

Tokom napada najvjerovatnije su koristili i eksplozivne naprave koje su zapalile tržni centar. Gašenje vatre trajalo je do ranih jutarnjih sati. Načelnik Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da je požar najvećim dijelom eliminisan. Saopštio je da se krov nad salom u „Krokus sitiju“ urušio i da se nastavlja sa uklanjanjem ruševina.

Zapadni mediji kao moguće izvršioce imenuju jednu od frakcija Islamske države, ali to još nije potvrđeno. Istražni komitet naveo je da je i dalje „rano reći šta se dogodilo sa napadačima“. Za sada se vjeruje da su uspjeli da pobjegnu iz tržnog centra posle napada i da se za njima traga. Njihov identitet do sada nije potvrđen.

Policija do detalja pretražuje celu oblast, a ljudima koji su se zatekli na mestu napada lejkari i psiholozi pružali su pomoć na licu mjesta, javlja reporter RTS-a koji se nalazi u Moskvi.

Iz Kremlja je saopšteno da su se šef FSB-a i drugih ruskih bezbjednosnih organizacija sastali sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Predsjednik Putin zahvalio se ljekarima koji su zbrinuli povređene, a ranjenima u napadu poželeo je brz oporavak, rekla je zamenica premijera Tatjana Golikova, prenosi Rojters pozivajući se na ruske novinske agencije.

Širom Moskve vide se bilbordi na kojima piše „Skorbim“ (Oplakujemo). Svi javni događaji u Rusiji su otkazani.

Kineski predsjednik Si Đinping uputio je telegram saučešća ruskom predsedniku Vladimiru Putinu  povodom terorističkog napada kod Moskve u kojem je poginulo više od 60 ljudi, javlja agencija Sinhua.

„Kina se protivi svim oblicima terorizma, oštro osuđuje teroristički napad i podržava napore ruskih vlasti da zaštite nacionalnu bezbjednost“, istakao je kineski predsjednik u telegramu saučešća, prenose RIA Novosti pozivajući se na Kinesku centralnu televiziju.

Aleksandar Pereguda, prvi zamjenik načelnika Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije za Moskovsku oblast rekao je da će gašenje požara u koncertnoj sali Krokus siti hol u Podmoskovlju trajati još sat i po do dva.

„Onda ćemo procijeniti situaciju i donijeti odluke“, rekao je Pereguda i naveo da će za dva sata biti jasan dalji slijed koraka.

Prethodno je gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjev rekao da je požar najvećim ijdelom ugašen, ali da pojedina žarišta još postoje.

Agencije

error: Zabranjeno je kopiranje!