Najbolje ostrvo u Evropi na samo tri sata od Trebinja

10.10.2019.     Vijesti

Ostrvo  Hvar u Hrvatskoj dobio je još jedno međunarodno priznanje, veliku nagradu čitatelja uglednog časopisa Condé Nast Traveler, čiji su ga glasovi svrstali na sam vrh najboljih ostrva na svijetu i donijeli titulu najboljeg ostrva u Evropi!

Condé Nast Traveler i ove je godine, po 32. put organizovao  izbor najboljih svjetskih ostrva, a za Nagradu po izboru čitatlaca glasalo je više od 600 hiljada glasača.

Proglašenje nagrada održano je u ponedjeljak, 7. oktobra 2019., kada su objavljeni laureati po kontinentima, a upravo je ostrvo  Hvar zasjalo  na prvome mjestu evropske liste najboljih ostrva.

Uz Hvar, u pet najboljih ostrva  svrstani su grčki otoci Kreta, Paros i Mikonos, te danski otok  Bornholm.

Condé Nast Traveler ističe kako je Hvar izvrsna destinacija za posjetu tokom cijele godine, naro;ito zbog toplih ljeta i blagih zima, te ističe poznatu hvarsku statistiku – kako je upravo ovo najsunčaniji otok u Hrvatskoj, s više od 280 sunčanih sati godišnje. Ovaj ugledni svjetski časopis naglašava i bogato istorijsko nasljeđe grada Hvara – ističući tvrđavu Fortica iz 13. vijeka kao nezaobilazni kulturni spomenik. Također, urednici pišu i o poznati žetvi hvarske levande, koja postaje jedna od glavnih atrakcija u ljetnim mjesecima.

“Ova je nagrada svojevrsna kruna našoj uspješnoj sezoni koja je iza nas. Čast nam je biti u društvu najboljih svjetskih otoka– nagrada je ovo svim turističkim dionicima našega grada i našega otoka. U Turističkoj zajednici grada Hvara i u post-sezoni nastavljamo s pozicioniranjem našeg grada na svjetsku mapu cjelogodišnjih destinacija s raznolikom ponudom, te vjerujemo u daljnji turistički rast”, ističe Petar Razović, direktor Turističke zajednice grada Hvara.

punkufer.dnevnik.hr