Načelnik Gacka o štrajku komunalaca

12.01.2021.     Vijesti

U ponedeljak, 11. januara, Кabinet načelnika Opštine Gacko je od strane v.d. direktora JP „Кomus“ AD Gacko, Dragane Rudan, obaviješten o obustavi rada tog preduzeća.

Svjesni smo situacije u kojoj se zaposleni nalaze, ali nakon 15 dana od preuzimanja odgovornosti i obaveza nemoguće je sagledati sve propuste i analizirati stanje koje je prouzrokovano prethodnim radom Opštine Gacko kao osnivača i uprave JP „Кomus“ Gacko. Obustava rada se jedino može izvršiti u skladu sa Zakonom o štrajku, koji jasno definiše pravila stupanja u štrajk, ili štrajk upozorenja.

Кabinetu načelnika opštine Gacko nije dostavljena Odluka o stupanju u štrajk koju mora donijeti nadležni organ reprezentativnog sindikata ili više od polovine zaposlenih kod poslodavca. Najava štrajka mora da bude minimum sedam dana prije dana određenog za štrajk, a s obzirom da komunalne djelatnosti spadaju u djelatnosti od opšteg interesa ili djelatnosti čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao da ugrozi život i zdravlje ljudi ili da nanese štetu velikih razmjera, obavezno je obezbijediti minimum procesa rada, prema aktu o minimumu procesa rada koji donosi poslodavac.

V.d. direktora Dragana Rudan, nije dostavila nijedan od gore navedenih podnesaka. U međuvremenu je načelniku opštine od strane radnika dostavljen spisak svih zaposlenih koji su protiv prekida rada i koji ne podržavaju ovakvo ponašanje nekolicine radnika na čelu sa v.d. direktora, a to su potvrdili svojim potpisom. Od 59 zaposlenih radnika ove ustanove, samo deset radnika je samovoljno prekinulo rad uključujući i v.d. direktora. Spremni smo kao osnivač, da odgovorno pristupimo rješavanju svih problema koje je ostavila prethodna opštinska vlast, ali očekujemo razumijevanje i saradnju zajednice, a ne opstrukciju manjeg dijela zaposlenih, izvan zakonskih okvira, što ubuduće nećemo tolerisati. Ovim ponašanjem pojedinaca pored samoinicijativnog prekida usluga koje mogu ugroziti bezbjednost građana, ugroženi su i svi zaposleni u preduzeću za čiji se interes novi opštinski menadžment bori.

Iskoristićemo sve zakonske okvire da stanemo u kraj neodgovornom i bahatom ponašanju pojedinaca, koji šteti ugledu preduzeća i opštine, i usporava iznalaženja adekvatnih rješenja u interesu svih zaposlenih, za sve probleme koje su nas dočekali u gotovo svim opštinskim ustanovama, navodi se u saopštenju iz Кabineta načelnika opštine Gacko.

error: Zabranjeno je kopiranje!