NA SNAZI NOVA ODLUKA: U Hrvatsku se može otići na 12 sati bez PCR

16.01.2021.     Vijesti

Nova odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza  Republike Hrvatske koji je donio je štab  civilne zaštite RH a primjenjuje se od 15. januara donosi dvije značajne novine za sve one koji namjeravaju putovati preko granice, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog povećanog dolaska osoba koji putuju zbog volontiranja ili dovoženja humanitarne pomoći, uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući Hrvatsku sa  prethodnom  saglasnosti štaba, bez testa.

Granični režim nešto je labaviji prema putnicima iz trećih zemalja.

Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja, na primjer iz BiH, Crne Gore ili Srbije zbog neodgodivih ličnih, porodičnih, poslovnih razloga ili privrednog  interesa imaće slične uslove  kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Za boravak duži od 12 sati potreban je negativni PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati, odnosno biće propisivana samoizolacija do prispijeća negativnog PCR testa nakon testiranja po dolasku u Republiku Hrvatsku.

Navedeno pravilo se primjenjuje i na državljane EU/EGP koji iz RH zbog neodgodivih ličnih  razloga putuju u treću zemlju i tamo se ne zadrže duže od 12 sati.

Nova je odluka usklađena s preporukama Vijeća o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja, posebno iz država u kojima je raširen novi soj virusa. Popis država će donijeti HZJZ, a prema tim putnicima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere.

Moraće na ulazu u RH predočiti negativan PCR nalaz uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana. To su Velika Britanija i Južnoafrička Republika. Samoizolacija se u tih osoba može skratiti na sedam dana ako se o svom trošku testira PCR testom i ako nalaz bude negativan-pojašnjeno je u PU Dubrovačko-neretvanskoj, piše Slobodna Dalmacija.

 

error: Zabranjeno je kopiranje!