Na 14,5 hektara Slobodna zona Trebinje ponudiće parcele za oko 20 firmi – Moguće i proširenje ako bude više zainteresovanih

05.10.2020.     Privreda Vijesti
Ove jeseni gradska uprava Trebinje radiće na kompletiranju potrebne dokumentacije i pribavljanju saglasnosti od nadležnih institucija kako bi u što kraćem vremenu ispunili sve Zakonom predviđene uslove za dobijanje odobrenja za formiranje Slobodne zone, kažu za eKapiju iz Grada Trebinja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Na osnovu idejnih projekata za infrastrukturu, raspolažemo određenim procjenama o visini investicije za infrastruturno opremanje slobodne zone. Međutim, precizan podatak o visini ulaganja za infrastrukturno uređenje slobodne zone ćemo imati nakon završetka izrade glavnih projekata.

Slobodna zona Trebinje je planirana prostorno-planskim aktom „Zoning plan Novo Trebinje“ na lokalitetu koji se nalazi neposredno uz zapadnu obilaznicu. Planirana površina zone je 14,50 hektara. Kako pojašnjavaju iz gradske uprave, u planiranom obuhvatu nema privatnih parcela, što omogućava Gradu da vrlo jednostavno i brzo provede procedure za zakup građevinske parcele sa potencijalnim investitorima.

– Grad je u obavezi da obezbijedi infrastrukturu do prostora koji je planiran za slobodnu zonu. To znači dogradnju dijela vodovodne mreže i dijela saobraćajnice, kanalizacionu mrežu do Slobodne zone. Takođe, potrebno je infrastrukturno urediti prostor Slobodne zone, u smislu izgradnje ograde, javne rasvjete, saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže.

Broj građevinskih parcela na kojima će se graditi objekti nije precizno određen. Zoning plan omogućava da veličinu parcele prilagode potrebama potencijalnog investitora, s tim što parcela ne može biti manja od 800 m2.

– Procjenjujemo da se na prostor slobodne zone može smjestiti do 20 privrednih subjekata. Važno je istaći da osim definisanog obuhvata slobodne zone postoji mogućnost za njeno proširenje, u skladu sa iskazanim potrebama. Prednost će se dati radno intenzivnim preduzećima, investicijama kod kojih postoje pozitivni efekti transfera tehnologija, kao i onim koje mogu podržati strateške pravce razvoja (poljoprivredu, turizam, obnovljive izvore energije). Dozvoljena su industrijska postrojenja svih vrsta uz uslov da nisu zagađivači.

Predviđeno je da u slobodnoj zoni funkcionišu preduzeća različitih profila djelatnosti. Prednost je mogućnost povezivanja sa drugim kompanijama ili zajedničko ulaganje sa partnerima ili dobavljačima na istoj lokaciji.

Koje prednosti mogu očekivati investitori?

Iz uprave Grada Trebinja za eKapiju kažu da je osnovni motiv za pokretanje ovog projekta zapošljavanje ljudi i smanjenje nezaposlenosti. Osim toga, tu su i dodatni razlozi, kako ističu. Naime, radi se o kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta radi privlačenja domaćih i stranih investicija, smanjenje odliva radno sposobnog stanovništva, ali i infrastrukturno uređenje i opremanje prostora u obuhvatu Slobodne zone koje će na širem prostoru stvoriti uslove za izgradnju objekata različite namjene, u skladu sa prostorno-planskim dokumentom. Pojašnjavaju i to koje prednosti mogu očekivati oni koji se odluče da svoje pogone izgrade u budućoj Slobodnoj zoni.

– dugoročni zakup zemljišta po stimulativnoj cijeni zakupa
– one stop shop-kancelarija za pravnu, knjigovodstvenu, savjetodavnu pomoć investitorima
– neplaćanje carinskih dažbina i PDV-a na uvozne sirovine i dijelove koji se koriste u proizvodnji
– mogućnost odloženog plaćanja carinskih dažbina i PDV-a na onu uvoznu robu koja se koristi kao sirovina, rezervni dijelovi ili drugi ulazni materijal koji se na kraju prodaje u BiH
– brza carinska obrada
– 99% umanjenje za plaćanje naknade za rentu
– 25% umanjenje za naknadu za troškove uređenja građevinskog zemljišta
– rezervacija zemljišta na rok od godinu dana, bez naknade, uz obavezu sklapanja predugovora o zakupu predmetnog zemljišta
– mogućnost prilagođavanja veličine građevinske parcele potrebi investitora.

– Smatramo da je važno napomenuti da u svakom momentu možemo računati na pomoć Vlade Republike Srpske. Od samog početka realizacije ovog prokjekta imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom privrede i preduzetništva Republike Srpske i Privrednom komorom Republike Srpske. Takođe, možemo se pohvaliti i odličnom saradnjom sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Privrednom komorom FBiH.

Planiraju da zajedničkim snagama, svako iz svoje nadležnosti, rade na promociji Slobodne zone Trebinje.

Teodora Brnjoš

error: Zabranjeno je kopiranje!