Mrijestilište Mirotinj bogatije za 700.000 pastrmske mlađi

29.11.2018.     Vijesti

U cilju očuvanja ribljeg fonda, preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici svake godine poribe sve otvorene vodotoke u hercegovačkoj regiji. Iz vlastitog mrijestilišta “Mirotinj”, sliv rijeke Trebišnjice i drugi vodotoci, u ovoj godini, bogatiji su za više od sedamsto hiljada komada pastrmske mlađi. Takav vid očuvanja ribljeg fonda u vodotocima jedinstven je u Republici Srpskoj.

Iza proizvodnje mlađi autohtonih salmonidnih vrsta, na vodama Trebišnjice, stoji iskustvo duže od pedeset godina. Intenzivirano je izgradnjom hidroenergetskih objekata, kada su presječeni riblji prirodni migratorni putevi.

Značaj toga mrijestilišta i ribogojilišta je da mi i moralno i nekim vodoprivrednim dozvolama poribljavamo kompletan sliv rijeke Trebišnjice, s tim što se jedan dio ubaci u Zalomku i nevesinjski plato – priča Gordan Mišljević, direktort ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d.

Na osnovu iskustva, izdefinisane su vrste koje je moguće mrijestiti u kontrolisanim uslovima i koje pripadaju slivu, i zaokružen kompletan proizvodni ciklus.

– Sve je tu, od proizvodnje ikre, mlađi, pa do reproduktivnog jata, gdje se vrši selekcija matičnih jedinki za zaokruživanje tog procesa – napominje Zdravko Miljanović, vodeći inženjer u ribogojilištu.

Mrijest u kontrolisanim uslovima, počeo je u drugoj polovini oktobra. Do polovine januara, biće proizvedeno više od milion komada pastrmske ikre.

Vidjećemo kako će se ona ponašati, s obzirom da je u tih pedeset godina introdukovano mnogo vrsta koje nisu salmonidne i nikada nisu živjele u Trebišnjici, pokušaćemo da joj vratimo stari sjaj na nekim salmonidnim vrstama– dodao je Mišljević.

Zahvaljujući hidrološkim uslovima, poribljavanje vodotokova od Kalinovika do Trebinja, urađeno je više od trideset puta. Posljednje, u ovoj godini, uslijediće za nekoliko dana.

Rtrs