Model za ukidanje putarine na Sitnici do kraja godine

31.10.2017.     Vijesti

Lokalna uprava u Herceg Novom trebalo bi do kraja godine da osmisli model za ukidanje naplate putarine na putnom pravcu Meljine – Petijevići. To je zajednički cilj opštine Herceg Novi i Grada Trebinja, saopšteno je nakon sastanaka predstavnika dva grada još početkom avgusta u Herceg Novom.

Predsjednik Opštine Stevan Katić kazao je za Radio Jadran da se Opština obavezala da utvrdi visinu duga kojeg ima prema koncesionaru, firmi Univerzal Monte:

“U ugovoru postoje i obaveze koje je izvođač, firma Pijedor putevi, trebalo da realizuje, ali nije, tako da ćemo do kraja godine pokušati da izađemo sa konkretnim prijedlogom ukidanja naplate putarine. Odnosno da se sa koncesionarom dogovori prekid naplate putarine na polovini ugovornog dvadestogodišnjeg odnosa “, pojasnio je Katić.

On dodaje da je u planu puno zajedničkih obaveza oko sporazuma sa investitorom, u koje bi mogla biti uključena i država:

“Dio gdje je naplatna rampa mogla bi da se koristi kao granični prelaz, jer je crnogorski granični prelaz u jako lošem stanju, a prelaz s BiH ima tri trake sa obje strane. Državi smo već kandidovali ovaj prijedlog kako bi ga uvrstila u budžet Crne Gore. Tako bismo sa koncesionarom lakše došli do rješenja”, naveo je Katić.

Put Meljine-Petijevići otvoren je 2009.godine i prva je koncesija na nekoj saobraćajnici u Crnoj Gori, po tzv. BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati). Kada istekne 20 godina “Univerzal monte” treba da vrati put Opštini. U kakvom stanju, druga je priča, jer i danas mnogi ukazuju na lošu bezbjednost te dionice. Ne prestaju ni primjedbe turista i stanovnika Herceg Novog i Trebinja zbog plaćanja putarine.

Osim toga, “Univerzal Monte” dobio je i ekskluzivno, bolje reći monopolističko pravo da duž ove dionice izgradi 2 benzinske pumpe, restorane, parking, tržni centar. Na žalost, od toga do danas ni nagovještaja. Ne treba zaboraviti, presudom Osnovnog suda u Herceg Novom početkom maja 2014. godine, za pokretanje klizišta na Podima kao glavni uzrok naznačena je izgradnja dionice Meljine-Petijevići, na putnom pravcu od Herceg Novog ka Trebinju. Firma “Prijedor putevi”, kao izvođač radova dužna je da plati 30.000 eura, a Radenku Crnogorcu, kao odgovornom licu određen je sedmomjesečni pritvor.

Izvor: Radio Jadran