Mljekari u Srpskoj najavljuju poskupljenje, prijete da će prosipati mlijeko

24.03.2022.     Privreda

Mljekari u Republici Srpskoj na teškim su mukama te je poskupljenje koje je najavljeno neminovno za opstanak proizvodnje, poručio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, za „Nezavisne novine“.

Udruženje je najavilo podizanje otkupne cijene mlijeka na 0,95 KM po litru.

Kako navode, na poskupljenje utiče rast svih inputa mljekarske proizvodnje te visoke cijene pojedinih mineralnih đubriva, a ništa bolja situacija nije ni sa hranom za stoku.

Prema riječima Usorca, otkupna cijena mlijeka prije je bila 0,8 KM po litru, a sada je to oko 0,6 KM.

„Sadašnja otkupna cijena od 0,6 KM dovela je do prosjačkog štapa poljoprivredne proizvođače“, kazao je Usorac.

Ističe da je odluka da se podigne cijena mlijeka za 0,3 KM po litru, minimum na sva poskupljenja s kojim se mljekari suočavaju.

„Visoke cijene goriva i svih repromaterijala glavni su uzročnici poskupljenja, a ako prerađivači ne budu pristali na nove cijene, bićemo primorani na zatvaranje proizvodnje“, kazao je Usorac.

Dodaje da, ukoliko prerađivači ne budu željeli da otkupljuju mlijeko po ovim cijenama, može doći i do prosipanja mlijeka.

„Imali smo sastanke sa prerađivačima i trgovcima, oni bi željeli da otkupljuju mlijeko za džaba, a to nije moguće. Mi više nismo u mogućnosti da prodajemo mlijeko po ovim cijenama“, kazao je Usorac.

Žarko Prole, mljekar iz Šipova, kazao je za „Nezavisne novine“, da je trenutna otkupna cijena mlijeka 0,55 KM po litru te da je to veoma malo s obzirom na to da je veliki rast cijena svega.

„Od ove cijene moramo platiti kooperante, dva vozača i sve obaveze, a to postaje sve teže izvodljivo“, kazao je Prole.

Kako kaže Prole, ukoliko se ne odbori ovo poskupljenje mlijeka, mljekari će biti na teškim mukama.

„Ukoliko se ne odobri ovo poskupljenje, poljoprivrednici će doći u situaciju da će morati smanjivati kapacitete, prodavati stoku, a na samom kraju počećemo da prosipamo mlijeko“, kazao je Prole.

Iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kazali su za „Nezavisne novine“ da zvaničan dopis najavljenog poskupljenja nije stigao na njihovu adresu, ali da u svakom slučaju planiraju kontaktirati sa predstavnicima Udružanja.

Kako kažu, svakog prvog u mjesecu redovno se isplaćuju premije za mlijeko.

„Ukupno godišnje isplatimo 12 premija za mlijeko te smo tokom 2021. godine po tom osnovu isplatili oko 30 miliona KM.

„Premija za mlijeko i prošle i ove godine iznosila je 0,25 feninga po litru“, kazali su iz Ministarstva.

NN

error: Zabranjeno je kopiranje!