Mladi inženjeri nude rješenje: Izgradnjom pasarele preko Trebišnjice dobiće se jedinstveno šetalište u naljepšem dijelu grada

14.04.2019.     Vijesti

Grupa mladih inženjera iz Trebinja predstavila je rješnje kako da Malu i Veliku potočinu (Ćatovića krak) spoji sa Starim gradom, a da pritom šetač ne mora da prelazi preko nijedne ulice, već da cijelo vrijeme hoda šetalištem.

Inženjeri kažu da je njihova ideja da se uz izgradnju šetališta uz Malu i Veliku potočinu, od Rastoka do Otoka, izgradi i pasarela preko stubića na Trebišnjici, što bi omogućilo da Trebinjci, ali i brojni turisti imaju jedinstvenu rutu da obiđu jedan pod naljepših dijelova grada.

Arhitekta Jovan Kovačina kaže da je odlučio da sa svojim kolegama inženjerima sagleda mogućnost da se postojeći stubići na Trebišnjici, koji spajaju Rastoke i Bregove, dograde za oko pola metra, a da se zatim na njima izgradi natkriveni prelaz.

“Odlučio sam da sa svojim kolegama ponudim ovo rješenje koje bi bilo dio projekta uređenja Male i Velike potočine. Investicija je vrijedna oko 30.000 KM, a sa njom bismo napravili jedinstveno šetalište od oko dva kilometra, gdje pješak nigdje ne bi trebao da pređe preko ulice“, kaže Kovačina.

On je pojasnio da je na rješenju, koje ne znači i da je konačno, radio tim inženjera-članova Političko-građanskog fronta „Poligraf“ koji će u narednom periodu ponuditi još nekoliko ideja kako bi Trebinje dobilo značajne objekte.

A svi ti objekti, koje stručni tim „Poligrafa“ bude predstavio u narednom periodu, doprinijeće i boljoj turističkoj promociji grada.

Građevinski inženjer Gojko Salata navodi da bi, osim funkcionalnog dijela, nova pasarela imala i turistički značaj.

“Ovaj dio je najljepši dio Trebinja, jer ga čini šetanje uz rijeku, a zatim i preko rijeke do Starog grada i centra grada. Ovo bi, ako bi se izgradilo, moglo da bude i svojevrsna ruta nove turističke ture“, naveo je Salata.

Iz turističkog razloga, ali prirode samog lokaliteta, vodilo se računa da pasarela bude izgrađena od prirodnih materijala – drveta i kamena.

U izgradi projekta učestvovalo je pet inženjera „Poligrafa“, koji najavljuju da će u narednom periodu ponuditi i novo rješenje za jedan kulturno-istorijski spomenik u Trebinju koji je u potpunosti zaboravljen.

Trebinje Live