Lukač najavio proširenje PU Trebinje

16.11.2017.     Vijesti

Kako bi imala adekvatne uslove za rad i pružala još bolju zaštitu građanima, Pu uprava Trebinje biće proširena iduće godine najavio je nakon sastanka sa načelnikom Žarkom Laketom ministar policije Dragan Lukač.

„Objekat u kojem se trenutno nalazi PU Trebinje, zajedno sa zemljištem, je sa Gradske uprave preneseno na MUP, što znači da ubuduće možemo da ulažemo u ovaj objekat i da proširujemo kapacitete“, kaže Lukač.

POHVALE NA RAČUN TREBINJSKE POLICIJE

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač pohvalio je rad pripadnika Policijske uprave Trebinje, na čelu sa načelnikom Žarkom Laketom, ističući da se iz izvještaja vidi trend uspona u svim segmentima.

„Na području Hercegovine znatno je smanjen broj krivičnih djela, povećana njihova rasvijetljenost, a što je najvažnije, nije bilo teših krivičnih djela“, rekao je Lukač novinarima u Trebinju.

On je komentarisao i povećanu krađu vozila od prije nekoliko godina, naglasivši da policija sada radi dobar posao i da Trebinje više nije na lošem glasu kada je riječ o ovom problemu.

„Nema više krađe vozila, a ukoliko se i dogodi, policija brzo reaguje i vozilo za kratko vrijeme bude vraćeno vlasniku“, kaže Lukač.

On je istakao da na području Hercegovine po 20 i više dana ne bude zabilježeno nijedno krivično djelo.

„Ako to uporedimo sa proteklim periodom, izgleda prosto nemoguće, ali to je činjenica, i to zahvaljujući dobrom radu policije i sve boljoj saradnji sa građanima“, dodao je Lukač.

Govoreći o radu policije u Republici Srpskoj, Lukač je istakao da je cilj postizanje što boljih rezultata, te da je evidentna mnogo bolja bezbjednost, kako u vezi sa javnim redom i mirom, tako i u vezi sa saobraćajem.

On je ukazao na znatno smanjenje broja poginulih lica u odnosu na period prije tri godine, a kao jedan od glavnih razloga naveo je povećan broj kontrola u saobraćaju za 80 odsto.

Govoreći o terorizmu, Lukač je naveo da je veoma teško predvidjeti da li će u nekom trenutku da se dogodi teroristički akt jer je riječ i o pojedincima koji djeluju samostalno i na nepredviđen način.

„Što se tiče Republike Srpske, MUP preduzima sve aktivnosti na zaustavljanju onih koji bi kao potencijalni teroristi mogli da se pojave i da ugroze naše građane“, naveo je Lukač i dodao da Specijalne jedinice, Jedinice za podršku, kao i Uprava za borbu protiv terorizma, svakodnevno rade na kontroli svih onih koji se vraćaju sa sirijskog ratišta u BiH.

On je istakao da će taj povratak ubuduće biti još intenzivniji i da ti ljudi predstavljaju potencijalnu opasnost u BiH.

„Oni ovamo neće doći preporođeni, sa nekim dobrim, već sa veoma lošim idejama i sa imidžom terorista koji su bili u raznim borbama i vršili zlodjela. Moramo ovdje da ih stavimo pod kontrolu i da obratimo pažnju na njihovo djelovanje“, naglasio je Lukač.

Laketa je nakon sastanka zahvalio ministru što je imao sluha za njihov problem kada je riječ o kadrovskoj popunjenosti, napominjući da je ova PU u prethodnom periodu primila u radni odnos 19 policajaca.

On je dodao da su dogovorene i određene aktivnosti u vezi sa tehničkom opremljenošću, te da je ministra upoznao sa potrebom srednjeg rukovodnog kadra.

Izvor: Srna